Sport za vežbanje mozga: Šah sve masovniji na Kosovu i Metohiji

Detalj sa turnira (Foto: Sunčica Andrejević)

U Kosovskoj Mitrovici već dve nedelje zaredom Šahovski savez Kosova i Metohije organizuje pojedinačne otvorene turnire. Ova takmičenja su još jedna prilika da se šahisti sastanu, ali i odmere svoje snage.

U narednim mesecima očekuju se nova šahovska takmičenja. Namera Šahovskog Saveza KiM je omasovljenje ovog sporta, a posebno među ženskom populacijom.

“Kroz pojedinačne turnire pokušavamo da stvorimo uslove za razvoj masovnog šaha na KiM. Pokušavamo da uključimo što više i mladih i starih, dakle, svih ljubitelja šaha, bez obzira na uzrast i na pol. To nam je cilj. Imamo četvorogodišnji program, toga ćemo da se pridržavamo i da pokušamo da ono što smo zacrtali i uradimo – da omasovimo šah i da omasovimo rad klubova na KiM i posebno južno od Ibra kako bi svi dali doprinos tome da šah dobije svoje mesto koje zaslužuje” – kaže u razgovoru za Radio Kontakt Plus sekretar Šahovskog saveza KiM, Momčilo Adžić.

Momčilo Adžić na jednom od šahovskih turnira (Foto: Sunčica Andrejević)

Trenutno je na prostoru KiM sedam registrovanih šahovskih klubova. Od pretprošle godine je počela da se igra Liga Kosova i Metohije, i to posle gotovo tri decenije.

Pobednik ove lige stiče pravo učešća u Ligi Srbije i Ligi centralne Srbije. Pretprošle godine je prvak bio Zubin Potok, ali zbog epdemioloških mera nisu uspeli da otputuju i igraju ligu. Prošlogodišnji pobednik kosovsko-metohijske lige je ekipa Brezovice iz Štrpca.

“Pokušavamo i kroz rad klubova i rad saveza da unapredimo sve vidove šaha, u svim zrasnim kategorijama, u oba pola i da uredimo sistem takmičenjima. Potrudili smo se za Ligu, jer na Kosovu nema mnogo sportova koji imaju ligu”, pojašnjava Adžić.

“Trudimo se svake godine da šahovska sredina, koja nije aktivirana, a koja je ranije imala klub, da formira klub. Prošle godine se Goraždevac zvanično registrovao i ima svoj klub. Dobijamo svake godine po nekog, i nadam se da će to biti još masovnije i da ćemo uspeti da vratimo i masovnost i kvalitet šaha”, dodaje Adžić, govoreći o zainteresovanosti za šah.

Adžić podseća da je upravo Mitrovica imala ženski šahovski klub koji se takmičio u Prvoj ligi Srbije, a koji je kasnije prestao sa radom. Zato im je cilj i:

“Davanja ravnopravnog značaja ženama i osobama sa invaliditetom u šahu. To nam je plan i nadam se da ćemo uspeti nekako da formiramo i ženski klub”.

Jačanje sportskog morala i duha je samo deo onoga što može da se nauči kroz šah.

“Šah je kompleksan sport i trebalo bi da se ravnopravno razvija u cilju toga da se stvaraju zdrave ličnosti, da se obrazuju kroz šah i da imaju pozitivan primer kroz dalji život”, dodaje Adžić.

I dok je šah na KiM počeo da dobija na važnosti i kvalitetu, zahvaljujući i podršci Šahovskog saveza Srbije, interesantno je da Šahovski savez Kosova i Metohije nema svoje prostorije zbog čega se pojedinačna i klubska takmičenja igraju na različitim mestima i zahvaljujući dobroj saradnji sa opštinom Zubin Potok, Studentskim centrom u Kosovskoj Mitrovici. Šahovski okršaji i turniri igrali su se i u Privatnom kulturnom centru Akvarijus.

Ipak, u iščekivanju eventualnog prostora, planovi za nove aktivnosti ne izostaju.

Očekuje se pojedinačno prvenstvo Kosova i Metohije koje nije održano od 2009. godine, sledi Liga Kosova i Metohije, a očekuje se i tradicionalni Vidovdanski turnir koji bi, posle Leposavića i Zubinog Potoka, trebalo da se održi u Kosovskoj Mitrovici.