“Vlada Kosova krši pravo Srba na slobodno informisanje”

Sa jučerašnje konferencije u Vladi Kosova (Foto: Ekonomia onlajn)

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje što Vlada Кosova nije dozvolila da ekipe četiri medija koji informišu na srpskom jeziku prate jučerašnju konferenciju za novinare kosovskog premijera Aljbina Кurtija sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i traže izvinjenje organizatora skupa novinarima ovih medija.

Izveštač Juronjuza Anđelka Ćup izjavila je UNS-u da srpske novinare ljudi iz vladinog protokola nisu pustili zbog navodne epidemiološke situacije, iako je dozvoljeno da u prostoriji bude do 30 ljudi. Pored ekipe Juronjuza, ispred Vlade su ostali izveštači RTS-a, Prve televizije i portala Gračanica onlajn.

UNS i DNКiM ističu da je ovo još jedno u nizu kršenja prava srpske zajednice zbog kojeg novinari koji izveštavaju na srpskom jeziku najmanje što zaslužuju jeste javno izvinjenje.

UNS i DNКiM ukazuju da se ovakvim postupkom ugrožava pravo na informisanje, koje je zagarantovano brojnim međunarodnim konvencijama.

Podsećamo da je UNS u više navrata ukazivao na kršenja Zakona o upotrebi jezika na Кosovu od strane kosovskih i međunarodnih institucija.

UNS i DNКiM će nastaviti da prate i ukazuju na nepoštovanje ustavnih i zakonskih obaveza o ravnopravnoj upotrebi srpskog jezika na Кosovu poput današnjeg kršenja jednog od osnovnih prava novinara da slobodno izveštavaju.