Stanovnici srpskih sela u Metohiji tvrde da im obećana pomoć Kancelarije za KiM ne stiže

Nevreme u opštini Peć, februar 2020 (Foto: Radio Goraždevac)

Stanovnici srpskih sela u opštinama Peć, Istok i Klina sve se češće žale da im odobrena pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju nije stigla. Srboljub Dakić iz Goraždevca je u nevremenu koje se dogodilo pre dve godine pretrpeo ogromnu materijalnu štetu. Tvrdi da mu obećana pomoć nije stigla. Radio Goraždevac nije dobio odgovor kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pre tačno dve godine snažno nevreme pogodilo je Pećki region. Mnogi su tog dana pretrpeli ogromnu štetu na kućama i pomoćnim objektima. Jedan od njih je i Srbo Dakić, poljoprivrednik iz Goraždevca. Njemu je snažan vetar te noći odneo deo krova na kući i potpuno otkrio sve pomoćne objekte.

Samo par dana nakon tog nevremena predsatvnici iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju bili su na terenu i napravili izveštaj. Ljudima je obećana pomoć u sanaciji oštećenijh objekata. Međutim, ni posle dve godine od tog nevremena obećana pomoć nije stigla, tvrdi Dakić.

“Dolazili su iz Beograda, bio je Kozarev, obećali su nam da će nam pomoći. Na kraju ništa od toga. Prošle godine su dolazili i ponovo nam obećali. Opet je ostalo samo na obećanju“, kaže Srboljub Dakić za Radio Goraždevac.

Dakić je u međuvremenu morao da obnovi svoje objekte sredstvima kojima je, kako kaže, planirao da širi poljoprivrednu proizvodnju. Tvrdi da je pretrpeo štetu u vrednosti oko 10 000 evra i ovim putem pozvao one koji su mu obećali pomoć da to i ispune.

„Sa tim parama smo planirali da napravimo nešto drugo što smo započeli. Međutim, morali smo prvo ovo da sredimo jer je bilo prioritet. Ja verujem da će nam oni to ispuniti, ali kada? Ovi ovde obećavaju iz opštine da je to završeno i da će biti uplate, ali ništa od toga”, izjavio je Dakić.

Pored Dakića, redakciji Radio Goraždevca se u prethodnih mesec dana javljalo više građana koji tvrde da nisu dobili odobrena sredstva. Sta da su im uskraćene sadnice voća, građevinskog materijala, poljoprivredne mašine i mehanizacija ali nisu želeli da te navode iznesu pred kamerama.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju bez odgovora na pitanja Radio Goraždevca

U nameri da sazna istinu, redakcija Radio Goraždevca se 07.02.2022. godine, oko 10 časova, putem mejla obratila Kancelariji za Kosovo i Metohiju i Privremenom organu za Peć. Odgovor nije stigao do objavljivanja ove vesti.

Javnost je za sada ostala uskraćena na pitanja: Da li je Kancelarija za Kosovo i Metohiju pomagala građane koji su pretrpeli štetu u nevremenu 06.02.2020. u Opštini Peć; Da li su raspodeljene sadnice voća dobitnicima iz programa za prošlu godinu i da li su pojedini stanovnici srpskih sela u Metohiji ostali bez kako tvrde “odobrenih”, sredstava pomoći.

Pročitajte još:

Podeljena poljoprivredna mehanizacija u Goraždevcu