22.7 C
Pec
13. avg 2022

UNDP i EU obustavili rad na kući Džafera Deve

UNDP je zajedno sa EU obustavio rad na lokaciji. U kontaktu smo sa svim uključenim stranama. Ponovo procenjujemo našu ulogu i doprinos, uključujući mogućnost da se trenutna kontroverza iskoristi kao pravovremena prilika da se otvoreno pozabavimo prošlošću kroz otvorene diskusije i konsultacije svih relevantnih zajednica, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

„Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu i Evropska unija su pažljivo slušali zabrinutosti nakon najave restauracije mesta kulturnog nasleđa u Mitrovici povezanog sa prethodnim vlasnikom Džaferom Devom, o čijoj se prošlosti kao saradnika nacista mnogo komentarisalo poslednjih nekoliko dana“, navodi se u saopštenju.

„UNDP i Evropska unija oštro osuđuju antisemitizam i ksenofobiju i njene brojne manifestacije, uključujući rastuću netoleranciju i netrpeljivost prema etničkim manjinama i ranjivim zajednicama. Posvećeni smo zaštiti ugroženih, promovisanju osnovnih ljudskih prava i očuvanju slobode, dostojanstva i borbi protiv dezinformacija“, dodaje se.

„UNDP je zajedno sa EU obustavio rad na lokaciji. U kontaktu smo sa svim uključenim stranama i ponovo procenjujemo našu ulogu i doprinos, uključujući mogućnost da se trenutna kontroverza iskoristi kao pravovremena prilika da se otvoreno pozabavimo prošlošću kroz otvorene diskusije i konsultacije svih relevantnih zajednica“, navedeno je.

„Projekti kulturnog nasleđa koje UNDP sprovodi od 2016. godine u partnerstvu sa EU, Ministarstvom kulture, omladine i sporta, opštinama i verskim zajednicama završili su radove na renoviranju i rehabilitaciji više od 35 kulturnih i verskih objekata, koji pripadaju različitim verskim i etničkim grupama koje žive na Kosovu. Projekti su se takođe fokusirali na revitalizaciju nematerijalnog kulturnog nasleđa u vidu umetnosti, muzike i zanatskih veština, i sproveli su brojne kurseve obuke i restauracione kampove posebno fokusirane na žene i mlade iz različitih zajednica. Sve intervencije doprinose jačanju poverenja i društvene kohezije, kao i povećanju poštovanja zajedničkog kulturnog nasleđa različitih zajednica i religija širom Kosova“, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJE

Više