Srbija danas tvrdi: “Rusiju izbacuju iz UN”, “zapadni mediji potvrdili reči Predsednika Srbije”

“VUČIĆ JE U PRAVU, RUSIJU IZBACUJU IZ UN! Zapadni mediji potvrdili reči predsednika Srbije” – prenosi portal Srbija danas. Tekst je inicijalno objavio Informer, a prenela Srbija danas sa izmenjenim naslovom. 

“Samo dan nakon što je predsednik Srbije razotkrio pakleni plan moćnika, o tome pišu i britanski mediji. Rusija nema pravo da bude članica SB UN, tvrdi Zapad” – piše u tekstu, a koji se poziva na tekst Gardijana.

“Britanski Gardijan piše da Zapad najozbiljnije planira da izbaci Rusiju iz Ujedinjenih nacija (UN)! Ovo je usledilo samo dan nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio o ‘paklenom planu’ za obračun sa Kremljom” – dodaje se u tekstu na portalu Srbija danas.

Osim što Zapad “najozbiljnije planira” da izbaci rusiju iz UN-a, u tekstu se tvrdi i da Gardijan piše da Ukrajinci i zapadni stručnjaci ovih dana “užurbano kopaju po arhivi UN”, pokušavajući da nađu argumente kojima bi dokazali da je Moskva 1991. godine bez odgovarajućeg ovlašćenja preuzela mesto u SB UN od Sovjetskog Saveza.

Šta piše u tekstu Gardijana? 

Više je tvrdnji koje su netačne, odnosno neprecizne u ovom tekstu.

Iako se tvrdi da su “zapadni mediji potvrdili reči Predsednika Srbije” i da “britanski mediji” pišu o planu za izbacivanje Rusije “samo dan nakon obraćanja srpskog predsednika”, tekst Gardijana na koji se pozivaju Informer i Srbija Danas objavljen je još 25. februara. Aleksandar Vučić se obratio javnosti iznoseći tvrdnje o mogućnosti izbacivanja Rusije iz UN-a tek 2. marta.

Ni u naslovu, ni u nastavku teksta Gardijana nema tvrdnje iz naslova portala Srbije danas – da “Rusiju izbacuju iz UN”.

Gardijanov tekst je objavljen pod naslovom “U toku su napori da se ospori pravo Rusije na mesto u Savetu bezbednosti UN” u kojem se jasno navodi da diplomate “traže da vide da li postoji osnova za uklanjanje Rusije sa mesta predsednika Saveta”.

Kada je u pitanju “užurbano kopanje po arhivi UN” koje pominje Srbija danas, ono se ne pominje u tekstu Gardijana.

Jedino na šta bi moglo da se tiču ovakve tvrdnje jeste deo teksta Gardijana u kojem se navodi da je Ukrajinski ambasador pri UN, Sergej Kislica, zatražio od generalno sekretara UN-a Antonia Gutereša da “podeli Savetu bezbednosti pravne dopise koje je napisao pravni savetnik UN-a od 19. decembra 1991. da se Ruskoj Federaciji dozvoli da se pridruži Savetu bezbednosti kao naslednici Sovjetskog Saveza”.

“Ukrajina tvrdi da su konstitutivne republike SSSR-a 1991. proglasile da je Sovjetski Savez prestao da postoji, a sa njim je trebalo da nestane i zakonsko pravo bilo kog od tih entiteta, uključujući Rusiju, da sedi u savetu” – stoji u tekstu Gardijana.

Interesantan je, međutim, i nastavak teksta objavljen na portalu Srbija danas koji je u suprotnosti sa naslovom, jer sagovornici tvrde da “nijedna država ne bi mogla legalno da bude izbačena iz UN mimo Saveta bezbednosti”, te da je “taj scenario malo verovatan” i “da je izbacivanje Rusije iz UN pravno nemoguće”.