Biološko oružje koje ubija samo Slovene

Ilustracija (Foto: Pexel)

Već nekoliko dana Rusija optužuje Sjedinjene Američke Države da su u Ukrajini razvijale biološko oružje. Ruske optužbe tvrde da se u ukrajinskim labaratorijama razvijaju patogene kuge, antraksa kolere i drugih bolesti. Ova tema je zauzela značajno mesto u srpskim tabloidima koji o ovome pišu veoma pristrasno.

„Preti li nam nuklearna katastrofa“ i „Amerikanci priznali da su u Ukrajini pravili biološko oružje“, samo su neki od naslova iz Informera, koji ovu temu tretiraju senzacionalno. Večernje Novosti su o ovoj temi pisali pod naslovom „Priznali da su gajili kugu“.

Informer je takođe u jednom od naslova objavio kako „Putin tvrdi da amerikanci prave virus da pobiju Slovene“.

Srpska štampa

Ruski mediji su pre nekoliko dana ekskluzivno objavili i dokumenta za koja tvrde da dokazuju razvoj biološkog oružja ali njihova autentičnost nije potvrđena.

Labaratorije za biološka istraživanja koje finansira SAD nisu novost

Ukrajina je 2005. godine sa Sjedinjenim Američkim Državama sklopila sporazum o „saradnji u oblasti prevencije umnožavanja tehnologija, patogena i ekspertize koje bi se mogle koristiti u razvoju biološkog oružja“. Sporazum je potpisan između Ministarstva zdravlja Ukrajine i Departmana odbrane Sjedinjenih Američkih Država.

Sporazum predviđa obuku osoblja i usluge koje se pružaju isključivo u svrhu sprečavanja širenja tehnologije, patogena i ekspertize koji se nalaze u objektima u Ukrajini i koji bi se mogli koristiti u razvoju biološkog oružja“. Prema ovom sporazumu, njegova svrha je da služi sprečavanju razvijanja biološkog oružja, a ne njegovom kreiranju.

U aprilu 2020. godine, Američka ambasada u Kijevu se oglasila saopštenjem i naglasila da Ministarstvo odbrane SAD sarađuje sa ukrajinskim partnerima kako bi osnažila Ukrajinu da detektuje i prijavi pojave opasnih patogena pre nego što postanu bezbednosna pretnja.

Viktorija Nuland pomoćnica američkog držanog sekretara za političke poslove u odgovoru na pitanje američkih zakonodavaca, potvrdila postojanje labaratorija, odnosno istraživanja. Ona je kazala da je Amerika preduzela sve da ovi materijali ne bi završili u rukama Rusije.

Njuzvik je preneo izjavu neimenovanog portparola Stejt dipartmenta, koji je rekao da je „Nuland odgovarajući na pitanje mislila na ukrajinske labaratorije za dijagnostiku i bioodbranu, koje nisu objekti za biološko oružje“ i dodao da „ove institucije suzbijaju biološke pretnje širom zemlje“.

Iz svega navedenog jasno je da labaratorije za biološka istraživanja u Ukrajini nisu novost ali je evidentno da su se tokom rata koji je zadesio ovu državu pojavile oprečne informacije.