Danas se obeležavaju Mladenci

Svetih četrdeset mučenika sevastijskih (Foto: SPC)

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetih četrdeset mučenika, praznik koji je najpoznatiji u narodu pod nazivom Mladenci.

Praznik Mladenci u hrišćanskoj crkvi, pa tako i SPC su posvećeni uspomeni na stradanje četrdeset Savastiljskih vojnika koji su 320. godine, uprkos izričitoj zabrani cara Likinija prešli u hrišćanstvo. Za kaznu ovi hrabri hrišćani su najpre bičevani, bačeni u tamnicu i na posletku su udavljeni u jezeru nadomak grada. Crkva je ovaj dan proglasila danom za njihov spomen – dan Svetih četrdeset mučenika, a u narodu je poznat kao Mladenci.

Srpski narod je taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici (mladenci) u svome domu primaju goste, a ovi im donose poklone i na taj način im pomažu na početku njihovog života u bračnoj zajednici. Ovakav način praznovanja Mladenaca je najpre održavan u gradu, a kasnije ga je prihvatilo i selo.

Mladenci uvek padaju uz post, jer Časni post počinje obično početkom ili sredinom marta, i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana, mora biti posna.

U Srbiji su Mladenci počeli intenzivnije da se slave 70- tih godina prošlog veka.