Pink: Srpska lista hoće da izađe iz svih kosovskih institucija, uključujući i policiju

(Foto: Instagram/buducnostsrbijeav)

Srbi žele da napuste sve kosovske institucije, uključujući i policiju. „Da ostave oružje i da se mirnim i demokratskim putem suprotstave albanskom teroru“, javio je upravo Pink, pozivajući se na svoja saznanja. Ova televizija tvrdi da je Vučić nakratko napustio sastanak sa Srpskom listom, kako bi se sastao sa predstavnicima Kvinte. Istovremeno, Pink je javio da je ovom sastanku Srba sa KiM sa Vučićem, prisustvuju i zaposleni u kosovskim institucijama: sudije Osnovnog suda u Mitrovici i komandno operativni lanac Kosovske policije na Severu, uz ostale. 

Predstavnici Srba sa Kosova, kako navode dalje, koji su razgovorali danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, došli su sa radikalnim predlozima za odbranu Kosova i Metohije.

Kako prenosi Pink, Vučić nije bio „najsrećniji“, a postavio je pitanje: „Šta ćemo posle?“.

Zbog predloga o napuštanju institucija, predsednik je potom zatražio hitne konsultacije sa predstavnicima Kvinte u Srbiji, koji dolaze u Palatu Srbije.

Istovremeno, Vučić će razgovarati i sa ambasadorima Rusije i Kine.

Ranije danas, portparol EU, Peter Stano saopštio je da je Kosovo odbilo predlog Kvinte o rešenju za doržavanje izbora. Više o tome u posebnoj vesti.

A za večeras, kako najavljuje Pink, moguća je još jedna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Predsednik Srbije najavio je juče da će nakon današnje sednice odgovoriti kosovskom premijeru za kojeg je rekao da je zatražio od Srbije priznanje kako bi dozvolio da se održe predstojeći srpski izbori na teritoriji Kosova.

Kazao je da će to biti odgovor „odgovornih i ozbiljnih ljudi“, ali i „odgovor sa dalekosežnim posledicama“.

U nedavnom intervjuu za KoSSev šef prištinske delegacije za dijalog Besnik Bisljimi tvrdio je da je Srbija navodno pristala da zahtev uputi direktno preko Kancelarije za vezu Prištine, a da Priština, nakon što se to bude desilo očekuje sporazum u vezi sa izborima, odnosno, „prikupljanjem glasova“, kako je precizirao Bisljimi.

Sa druge strane na pitanja da je upravo ta praksa „prikupljanja glasova“ uvedena nakon dogovora Beograda, Prištine i međunarodne zajednice – OEBS-a i EU, kao model održavanja srpskih parlamentarnih izbora na Kosovu, Bisljimi je kazao:

„Ako je postignut sporazum tada, onda je on tada odgovarao. Složićete se sa mnom da je potreban sporazum zato što ne potpisujete sporazum za narednih 20 godina, već do narednih izbora. U tom kontekstu, vlada Srbija trebalo bi da uputi službeni zahtev vladi Kosova, u kojem bi tražila pomoć u prikupljanju glasova na teritoriji Kosova. Zemlje Kvinte, zajedno sa g. Lajčakom, ponudile su svoju podršku. U tom kontekstu, g.Kurti je rekao da je u bliskom kontaktu sa zemljama Kvinte u pokušajima da ovo primeni, ali pod uslovom da ovaj sporazum garantuje teritorijalni integritet Kosova i suverenitet zemalja i da bi olakšavanje prikupljanja glasova bilo izvršeno kao rezultat dogovora između dve zemlje“.

A u danu kada je u Beogradu potvrđena vest o sastanku Nacionalnog saveta za bezbednost, u Prištini je saopšteno da je Kurti sa kosovskom ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom imao virtuelni sastanak sa sa svojim diplomatskim misijama upravo i u vez sa srpskim izborima.

„Na ovom virtuelnom sastanku razgovarano je i o predsedničkim i parlamentarnim izborima Srbije, za koje je premijer rekao, da bi se održali na Kosovu mora da postoji sporazum između Republike Kosovo i Srbije. On je rekao ambasadorima i diplomatskim predstavnicima Republike Kosovo da ne želimo da uskratimo pravo glasa građanima naše Republike koji imaju dvojno državljanstvo, ali da istovremeno ne možemo postupati suprotno zakonitosti i ustavnosti zemlje. Odgovorno ćemo se odnositi prema obema, rekao je premijer Kurti i rekao je da je u stalnoj komunikaciji sa zemljama Kvinte“