Lazarević: Srpska lista pažljivo da pročita tekst, pre nego prozove KoSSev i dezinformiše javnost

Foto: KoSSev

Srpska lista je upravo objavila saopštenje za medije u kojem je prozvala KoSSev portal za „dezinformacije o dolasku autobusa iz centralne Srbije sa građanima koji bi navodno trebalo da učestvuju na protestima“.

„Neistine koje se tendenciozno plasiraju mogu imati opasne posledice i poslužiti kao alibi i povod za upotrebu nasilja prema našem golorukom narodu koji na miran, demokratski način izražava protest zbog gaženja osnovnih prava“, navodi se u saopštenju koje ni ovog puta nije dostavljeno našem portalu, koje su za sada objavili pojedini mediji na Severu, mediji u Prištini, kao i agencija Beta.

„Pozivamo građane da ostanu suzdržani i ne nasedaju na provokacije i laži koje se plasiraju u ovom osetljivom trenutku“, zaključuje se u ovom saopštenju, prema pisanju drugih medija.

„Neistina je da smo objavili dezinformacije. U našoj vesti jasno piše: Pred sam početak protesta, iz pravca Zvečana na ulazak u Kosovsku Mitrovicu, pristiglo je i najmanje deset autobusa sa registarskim oznakama RKS, KM, ČA i BG. Svaki autobus bio je označen rednim brojem. Najveći redni broj koji smo videli je 30. U to su se uverili čitaoci našeg portala. Ista vest je dostupna i dalje, te stoga pozivam i javnost i političare da uporede informacije u saopštenju i na našem portalu“, odgovor je urednice portala KoSSev, Tatjane Lazarević.

„Što se ‘opasnih posledica tiče’, rizik od njih u ovom konkretnom slučaju je stoga odgovornost Srpske liste za širenje dezinformacije u vezi sa našim portalom, a čija meta smo tako ponovo postali. Nažalost meta je i istina i pre svega pravo građana da budu tačno informisani“, navela je Lazarević dalje.

„I konačno što se ‘poziva’ tiče, još jednom, pozivam rukovodstvo Srpske liste, da prestanu sa diskriminisanjem našeg medija, odnosno javnosti koja se preko našeg portala informiše“, poručila je Lazarević.

„Ovo je ko zna koji put da nas Srpska lista etiketira i neistinito optužuje, premda po prvi put javno u saopštenju. Zato ovo saopštenje smatram pritiskom na naš portal, upravo zbog objektivnog izveštavanja. Srpskoj listi savetujem da pre nego napišu saopštenje sledeći put, pažljivo pročitaju naše tekstove“.

„O novoj prozivci u najkraćem mogućem roku, obavestiću domaću i međunarodna strukovna udruženja“, kazala je Lazarević.

Podsetimo, na naš portal je pucano 2015. godine, direktorici je zapaljen automobil iste godine, porodici urednice prećeno je naredne godine.

Iste godine, preko visokog zvaničnika ove stranke prenešena je poruka „da će nam biti teško za rad“, ukoliko ne budemo našli zajednički jezik.

Takođe, bilo je više jakih DDOS i ostalih hakerskih napada, fizičkih nasrtaja na naše novinare, pretnji preko društvenih mreža, i konačno isključivanje našeg portala sa listi medija koji se obaveštavaju o aktivnostima i infromacijama vlasti i ostalih institucija i nedostupnost istih našim novinarima za bilo kakva pitanja.