22.7 C
Pec
13. avg 2022

Vučić po drugi put: „A ko će da sudi ako siluju Srpkinju?!“

Nemam nikakvih iluzija da kada bi nešto slično mogli, da bi se tome radovali, ali nije to tako jednostavno“, kazao je sinoć predsednik Srbije, Aleksandar Vučić na TV Happy kao odgovor na pitanje o navodnim namerama Albanaca da „Olujom proteraju“ Srbe sa Kosova.

„Nas teško da će neko da napadne, može da se desi da Kurti isprovocira nešto na delu Kosova i Metohije, koje oni smatraju da je nezavisno, a mi ne, ali da neko sada pomisli centralnu Srbiju da napadne, nije realno politički i nije moguće vojno“, ocenio je srpski predsednik ono što vidi kao bezbednosnu situaciju u Srbiji.

Bolje da ostanem bez 50.000 glasova, nego da nam se desi katastrofa

U vezi sa tim što Srbi neće da glasaju na Kosovu 3. aprila ponovio je da se radije odriče 50.000 glasova za koje zna da će ići za SNS, nego da „rizikuje nemire sa do zuba naoružanim specijalcima“.

„Čim krenu redovi oni će da dođu do zuba naoružani, besni i napašće ih, a onda znam da Srbi to više neće da trpe i da će da uzvrate“, kazao je Vučić.

„I šta smo uradili?“, dodaje.

„Bolje da ostanem bez tih 50.000 glasova za koje znamo svi za koga su, da se ne lažemo, nego da nam se desi katastrofa“ i odgovorio je Vučić.

I sinoć je ponovio da je kosovski premijer, Aljbin Kurti, u vezi sa zahtevom za održavanje srpskih izbora na Kosovu tražio samo jednu stvar – de fakto priznanje nezavisnosti Kosova, odnosno jedan deo rečenice – „Vlada Srbije traži/moli Vladu Kosova“.

Gledaocima je objasnio da je Vladi Kosova svejedno bilo šta će Vlada Srbije da traži – „bilo šljive ili kruške“, sve dok navodi da se jedna vlada obraća drugoj.

Kaže da bi Priština u tom slučaju, to „s pravom protumačila kao priznanje nezavisnosti Republike Kosovo“, te da je zato odbio da pristane.

„E nema tih izbora i nema tih glasova zbog kojih ćeš da dobiješ nezavisnost Kosova“, poručio je večeras Vučić Kuritiju.

Srbi sa KiM bi mi uvek govorili „tebi verujemo, znaš to možda bolje nego mi“

Vučić se osvrnuo na nedavni sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova u Beogradu.

Ponovio je da ih nikada nije video tako uznemirene, kao što je to bilo tokom prošlonedeljnih razgovara.

„Srbi, oduvek, šta god bih im rekao, saslušali bi me i rekli – ‘imaš bolji pregled, tebi verujemo, znamo, bio si u Vašingtonu i Briselu, ok je, znaš to možda bolje nego mi“, tvrdi Vučić.

I dok kritikuje Miroslava Lajčak zbog toga što se glavnom prištinskom pregovaraču, Besniku Bisljimiju, nakon nedavnog sastanka „zahvalio na doprinosu“, iako je, kako tvrdi Vučić, Priština „otkazala izbore“, zahvalan je zbog reakcije Kvinte.

Zahvalio se i na reakciji izaslanika Velike Britanije za zapadni Balkan, Stjuarta Piča, za kojeg kaže da je uradio „dobru stvar“, iako, dodaje, zna da su mu Srbi „zamerili zbog jedne rečenice“.

„Na svemu tome hvala, ali ljudi, mi opet nemamo demokratsko ostvarivanje prava našeg naroda“, otkrio je predsednik.

Odustali od smene komandira jer bi svi policajci na Severu napustili KP

Inače, mnogo bitnije od načina donošenja odluka za predsednika je to što je kod Srba sa Kosova prvi put video „takvu gorčinu da ih je bilo baš briga“.

„Oni su došli na sastanak koji smo imali sa Srbima sa KiM, niko ne bi došao od komandira tih jedinica sa Severa, svi su došli – komandiri istraga, komandanti…“, ređao je i večeras pojedinačno funkcije.

Na opasku Milomira Marića – „da su mogli da budu smenjeni“, predsednik kaže da su oni (Priština) to planirali i ponavlja ono što je i prethodnih dana govorio – „da im je bilo jasno da će za komandirima krenuti i ostali policajci“.

„Ne bi im ostao nijedan policajac od 430 koliko su na severu, a onda je samo pitanje dana do katastrofe“

Kaže da je zato Kvinta vršila pritisak „da se to ne dogodi“.

Srbi sa Kosova želeli da me čuju, ali po prvi put nisu hteli da me slušaju

Međutim, predsednik je bio taj koji je molio Srbe i čak im je savetovao da ne napuštaju stanicu policije u slučaju da dođe do suspenzije njihovih starešina, „ali da ne idu do kraja“, jer se i večeras postavlja pitanje – „šta ćemo dan posle“.

Ponovo je spominjao „silovanje Srpkinja“.

„Šta ćemo ako neko siluje neku Srpkinju – ženu, a ko će da sudi, a ko će da tuži, jer po onome to mora da bude srpski sudija i srpski tužilac“, tvrdi Vučić.

Vučić je i u petak uveče govorio na TV Prva o mogućnosti napuštanja institucija na Kosovu, tada takođe postavljajući pitanje – „ali samo recite šta ćemo dan posle, šta ćemo da radimo ukoliko, ne daj Bože, dogodi se silovanje srpske devojčice, a ko će da kazni počinioce, pošto neće moći Srpkinja ili Srbin da sudi. Albanci neće da donesu osuđujuću presudu a ko će da uhapsi tog počinioca?!“

I baš zabrinut za dan posle, sa Srbima sa Kosova odlaže novi sastanak do posle izbora – kako bi bila nešto bolja situacija.

„Odlažem, nadam se da mogu to da im preporučim“, kazao je Vučić, bez preciziranja i šta.

Međutim, iako su Srbi sa Kosova želeli da ga čuju, po prvi put nisu hteli da ga slušaju i onda su mu rekli, „samo zbog tebe ćemo da odložimo odluku, ali i dalje smo za to“.

„Kada Dalibor Jevtić kaže da je za napuštanje institucija sa svojom braćom sa Severa, onda je doteralo od cara do duvara“

I onda je došao gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić koji je rekao da je i on za izlazak iz institucija:

„Koji je uvek bio za ostanak u institucijama… u najtežem delu, najdalje od centralne Srbije. Samo da prolazite ispod onih podvožnjaka da gledate zastave UČK, to je bre užas“, kazao je Vučić.

Predsednk zna da „naši sa Severa mogu i ovako i onako, jer su u nešto lakšoj situciji“, ali kada Dalibor Jevtić kaže da je za napuštanje institucija „sa svojom braćom sa Severa“, onda je „doteralo od cara do duvara“.

Hoće da ljude sa Severa spakuju i da moraju da odu

Predsednik navodi i da „pola političkog dela centralne Srbije svesrdno pomaže“ Aljbinu Kurtiju u tome da Srbe na Severu prikaže kao kriminalce.

„Po pojedinim ljudima tačno ćete videti uticaj pojedinih obaveštajnih lica koja posebno u tom planu istrajavaju, na tome insistiraju stalno, zato što su pod stalnim pritiskom svojih mecena da o tome moraju da govore, a to nije ništa drugo nego način da se Srbi isele sa Severa, jer znaju da su ljud na Severu i dalje snažni. Oni hoće da ljude sa Severa spakuju i da moraju da odu“, zaključio je Vučić.

NAJNOVIJE

Više