OEBS organizovao okrugli sto u Prizrenu o ženskim pravima

Foto: Prizreni TV

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu, u saradnji sa Savetom Evrope, organizovala je okrugli sto na temu „Uklanjanje negativnog prikaza žena političarki u medijima radi promovisanja ravnopravnog učešća i zastupljenosti“. u politici u regionu Prizrena”.

Okrugli sto, koji je u Prizrenu organizovao OEBS u saradnji sa Savetom Evrope, održan je kako bi se podigla svest o izazovima u pristupu i učešću žena u lokalnoj politici i važnoj ulozi medija u suočavanju sa negativnim prikazom žena. Deo ovog okruglog stola bili su predstavnici raznih međunarodnih i lokalnih institucija opština regiona Prizrena kao i civilnog društva.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport govorio je o nalazima istraživanja koje je sprovela organizacija NDI tokom poslednjih lokalnih izbora na Kosovu, o pojavama koje nisu nimalo povoljne za žene.

Šef Kancelarije Saveta Evrope u Prištini, Frenk Pauer,  govorio je o pitanju rodne neravnopravnosti, pozivajući na institucionalne napore, a ne samo na rešavanje postojećih problema.

Zamenica premijera Emilija Redžepi smatrala je ovu organizaciju veoma važnom, gde se razgovaralo o pravima pojedinca u društvu.

Poslanica Skupštine Kosova Drita Millaku rekla je da žene treba da pokažu više karaktera za poštovanje njihovih prava.

Na ovom okruglom stolu, drugi učesnici su razgovarali o njegovoj temi, a na kraju je potpisana Zajednička deklaracija o eliminisanju negativnog prikaza žena i govora mržnje u medijima.