Ministarstvo sumnja u orkestrirano povećanje cena goriva na Kosovu

(Foto: KoSSev)

Cene goriva na međunarodnim berzama opada, ali se na Kosovu dešava suprotno. Litar nafte je u sredu poskupeo za 10 centi.

Dok je pre dva dana cena bila 1 evro i 59 centi, sada je na većini benzinskih pumpi dostigla 1 evro i 69 centi.

Kad god ima porasta na tim tržištima, oni se ogledaju odmah na tablama benzinskih pumpi. Suprotno, ne odražava se kada ima padova.

U vezi sa ovim je reagovalo Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine rekavši da upozorenja na ovaj događaj i sinhronizacija ostavljaju prostor za sumnju u orkestraciju poskupljenja.

„Nadležni vrše uviđaj na terenu. Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine podstiče građane da svoje pritužbe upućuju Odeljenju za zaštitu potrošača u svakom slučaju za koji smatraju da su zloupotrebljeni na bilo kom prodajnom mestu na kojem naiđu na ovaj problem“, navodi se u reakciji Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine.

Od početka rata u Ukrajini, cena nafte u svetu je naglo porasla. Na Kosovu je dostigala rekordnu vrednost od preko 1,8 evra.

Predsednik Udruženja naftaša, Fadilj Berjani (Fadil Berjani), rekao je da je protiv svake zloupotrebe u naftnom sektoru. Ali, prema njegovim rečima, cena goriva je problem koji postoji širom sveta.

„Poštujemo odluku Vlade o trgovinskoj marži. Ali, molim premijera Aljbina Kurtija – ova odluka šteti malim i srednjim biznisima. Mnogo je kompanija koje su pred bankrotom, jer sa trgovinskom maržom od 6 odsto benzinska pumpa ne može da opstane, a 4 odsto za uvoznika je previsoka marža, tako da su čak i uvoznici pristali da budu 2 odsto uvozna i 8 odsto maloprodajna“, rekao je Berjani.

Udruženje za naftu upozorilo je da neće biti stabilnosti cena na tržištu goriva do kraja rata u Ukrajini.

Građani kažu da su cene goriva nepristupačne za životni standard na Kosovu.

U vezi sa cenom su reagovali i iz Udruženja drumskog saobraćaja, koji kažu da će to dovesti do bankrota ovog sektora.

„Litar goriva je 1,69 €, a cena autobuske karte ostaje ista. Ovo se dešava samo na Kosovu, a sektor drumskog saobraćaja – autoprevoz je uvek najviše oštećen i bez podrške. Jedno je sigurno, da smo bez povratka izašli na put ka konačnom bankrotu“, potvrdio je Ruždi Kurtišaj (Ruzhdi Kurtishaj), predsednik Udruženja drumskih saobraćaja.

Cene nafte počele su da rastu od oktobra prošle godine, dostigavši vrhunac 8. marta ove godine, gde je barel koštao 127 dolara.

Cene nafte su u utorak pale na međunarodnim tržištima, zbog napretka pregovora između Rusije i Ukrajine.

Barel sirove nafte na berzi je oko 110 dolara. Barel nafte ima oko 159 litara.