Danica Dančetović, Elena Popović i Ana Mihajlović pobednice okružne smotre recitatora

(Foto: Radio Kontakt Plus)

Danica Dančetović, Elena Popović i Ana Mihajlović, pobednice su 53. okružne smotre recitatora “Pesniče naroda mog”, koja je održana danas u Mitrovačkom dvoru u Kosovskoj Mitrovici. One će sledećeg meseca nastupiti na republičkoj smotri recitatora u Valjevu.

U kategoriji mlađeg uzrasta najbolja je bila Danica Dančetović iz OŠ „Branko Radičević“ u Kosovskoj Mitrovici. Drugo mesto pripalo je Nedi Đurić, učenici OŠ „Sveti Sava“ u Kosovskoj Mitrovici, dok je treće mesto osvojila Lenka Dikić, iz iste škole.

U srednjem uzrastu prvo mesto pripalo je Eleni Popović iz OŠ „Sveti Sava“ u Kosovskoj Mitrovici. Drugo mestro osvojila je Filipa Mrđa, učenica OŠ „Branko Radičević“ u Kosovskoj Mitrovici, a treće Petra Jovanović iz OŠ „Leposavić“ iz istoimene opštine.

Ana Mihajlović bila je prva u kategoriji starijeg uzrasta, druga je bila Anđela Babincev, obe iz Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici, dok je treće mesto osvojila Petra Vučković, učenica Srednje škole „Nikola Tesla“ u Leposaviću.

Prvoplasirani idu na republičku smotru koja će u maju biti održana u Valjevu. Danica Dančetović je jedna od njih.

„Pobedu sam malo očekivala, a malo i nisam. Baš sam srećna. Pripremala sam se svaki dan od prošlog do ovog takmičenja. Recitovala sam ’Drhtavu pesmu’ od Miroslava Mike Antića“, kaže Danica.

Još jedna od pobednica, Elena Popović, kaže da se za ovo takmičenje spremala duže od mesec dana i da joj pobeda mnogo znači.

„Bilo je tu dosta izmena koje mogu da se poprave, ali zadovoljna sam svojim plasmanom. Potrudiću se da opravdam prvo mesto i u Valjevu i da predstavim svoj grad u najboljem svetlu“, obećala je Elena.

Gimnazijalka Ana Mihajlović za ovo takmičenje pripremala se pune dve nedelje. U tome joj je pomogla nastavnica Ivana Jevtić. Prvo mesto nije očekivala.

„Ovo je bilo pravo iznenađenje za mene, ali isto tako je sada velika odgovornost na meni, jer ja više ne predstavljam samo sebe i svoju školu, već i svoj grad, svoj okrug na jednom širem nivou i potrudiću se da nas predstavim u najboljem mogućem svetlu“, poručuje Ana.

Član žirija, doc. dr Sanja Miketić Subotić, kaže da im danas nije bilo lako da odaberu najbolje.

„Čini mi se da je ovog puta bilo i teže nego na prethodnom takmičenju, ali pre svega je veliko zadovoljstvo slušati svu ovu decu i mlade ljude koji su jako talentovani, koji su se pripremali i želeli da to podele sa nama. Vodili smo se time da zaista želimo da imamo dobre predstavnike na takmičenju u Valjevu, tako da je to bio prioritet i zaista se nadam da nismo pogrešili“, istakla je Miketić Subotić.

Na današnjoj smotri učestvovali su đaci iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Prilužja, Zubinog Potoka, Leposavića i Leška.

Nagrade za najbolje recitatore obezbedila je Gradska biblioteka “Vuk Karadžić” iz Kosovske Mitrovice, a školama i žiriju uručene su zahvalnice.

Organizator događaja bila je Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge, a pokrovitelj Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.