Kurti nakon Martijevih tvrdnji: Igra BIA koja je dobro poznata Kosovu

Aljbin Kurti (Foto: RTV Kim)

„Način na koji je BIA delovala u zapadnoj Evropi, pa i protiv Albanaca i Hrvata, poznat je širom sveta“, poručio je danas kosovski premijer, Aljbin Kurti, povodom navoda bivšeg specijalnog izvestitelja Evropske komisije, Dika Martija, da već duže vreme živi sa policijskom zaštitom jer mu život ugrožavaju „radikalni elementi srpskih obaveštajnih službi“.

Marti je za švajcarski državni medij izjavio da mu je, zbog informacija da srpske službe žele da ga likvidiraju kako bi za to okrivili Kosovo, policijska zaštita dodeljena 2020. godine.

„Pretnja izgleda dolazi iz određenih krugova srpskih obaveštajnih službi koji su hteli da me podzemlje, odnosno profesionalne ubice, likvidiraju da bi okrivili Kosovare“, kazao je Marti.

Martijeve navode juče je osudila i demantovala BIA.

„U ovim teškim vremenima, takve tvrdnje nepravedno nanose nesagledivu štetu Republici Srbiji i ugledu BIA i njenih pripadnika, koji posvećeno i profesionalno izvršavaju svoje radne zadatke isključivo u skladu sa zakonom“, navela je juče BIA.

Kurti je na konferenciji za medije, na kojoj je danas predstavio novi paket pomoći građanima, odgovorio na pitanje o ovim Martijevim navodima, a koja su inače glavna vest u kosovskoj štampi.

Poručio je da će o ovom slučaju razgovarati i sarađivati sa predstavnicima Švajcarske, kako bi saznali više.

Martijeve navode, Kurti je nazvao „igrom“ BIA, koja je dobro poznata Kosovu i poručio da se nada će Kvinta i EU „pokrenuti ovo pitanje“.

„Narod Kosova je znao ko je Srbija. Nadam se i želim da Kvinta u Beogradu i EU uopšte, pokrene ovo pitanje kod tamošnjeg predsednika i svih državnih organa, jer je reč o izuzetnoj optužbi koja prevazilazi pojedinačne dimenzije, uključuje celu državu. Tajna služba Srbije je tokom 70-ih i 80-ih, a ne samo 90-ih, ubila mnoge albanske patriote i aktiviste. Dakle, isti način rada unazad praktikuju decenijama“, rekao je Kurti, prenose prištinski mediji.

Povodom vesti o tvrdnjama Dika Martija, prethodno je reagovala još jedna političarka sa Kosova, zamenica predsednika PDK, Vljora Čitaku, koja je kritikovala kosovske institucije zbog neiznošenja stava o ovom slučaju.

Čitaku je istakla da Martijevi navodi dovode u pitanje sve optužnice podignute protiv bivših pripadnika OVK, te da „najnovija dešavanja sa Martijem pokazuju da ne postoji pouzdano telo za suđenje u Hagu“, kao i to da je Specijalni sud za Kosovo nastao na „izmišljotinama“ Beograda i Moskve.

Inače, Švajcarac Dik Marti, koji je bio specijalni evropski izveštač, autor je čuvenog izveštaja o vezama ključnih komandanata OVK sa zločinima i organizovanim kriminalom, objavljenog 2010. godine. Izveštaj se takođe bavio navodnom trgovinom organima.

Nakon što je izveštaj praktično potvrđen novim izveštajem od strane američkog tužioca Klinta Vilijamsona 2014, sledeće godine – 2015. formiran je Specijalni sud za zločine OVK.