Predstava za decu „Zvonar Bogorodičine crkve“ odigrana u Velikoj Hoči

Predstava „Zvonar Bogorodičine crkve“ (Foto: Radio Goraždevac)

Danas je u Domu kulture u Velikoj Hoči odigrana predstava Zvonar Bogorodičine crkve koja je realizovana u saradnji Doma kulture Gračanica sa Fakultetom umetnosti Priština sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Najveći deo publike su činila deca iz Velike Hoče i Orahovca pošto je predstava bila namenjena njima ali je bilo i odraslih koji su došli da odgledaju predstavu i uzmu učešća u humanitarnoj akciji za lečenje malog Vukana Stoiljkovića iz Vranja koji bolije od SMA. Već ranije je najavljeno da su sredstva od ulaznica namenjena za Vukanovo lečenje.

Nevena Nedeljković iz Gračanice je glumila Esmeraldu i deca su njoj dodelila najviše aplauza. Posle predstave su nam neka deca i rekla da im se ona najviše dopala.

“Meni je drago da sam im se ja najviše dopala. Najdivnija publika su deca, a mi se dugo pripremamo, vežbamo i kad dođemo da pokažemo deci oni prepoznaju to. Važno je da studenti glume imaju ovakve predstave i da uče u susretima sa ovako divnom publikom”, rekla je Nevena za Radio Goraždevac.

(Foto: Radio Goraždevac)

Nikola Stanković iz Sremske Mitrovice se našao u ulozi Frola već četvrti il peti put ali je kazao da je svaki put doživljaj iznova lep i nov.

“Svaki put je lepo ali i novo. Meni je lepo da igramo za decu posebno ovde na Kosovu i Metohiji gde nemaju često prilike da idu u pozorište i gledaju predstave. Mislim da nam je svima srce puno”, kazao je Stanković.

Luka Potparić iz Požege je u ovoj predstavi igra Kvazimoda i njega su deca pozdravljala gromkim aplauzom.

“Negde su deca opuštenija i reaguju živo kao ova danas, a negde su stidljivija, ali kad klikne ta emocija kod njih znači da su poverovali u to što vide. Specifično je što predstavu igramo u sali koja nema sve uslove za nas kao u velikim pozorištima, ali se upravo u ovakvim salama dešavaju najlepše stvari”.

(Foto: Radio Goraždevac)

Ivan Stojković, jedan od organizatora događaja, ispred Doma kulture Gračanica je rekao je za Radio Goraždevac da je ovo početak saradnje Doma kulture Gračanica sa Domom kulture u Orahovcu i Velikoj Hoči i da se u narednim mesecima očekuje još zajedničkih projekata.

“Dom kulture Gračanica ima misiju da svoje programe decentralizuje da ne bude sve samo na teritoriji opštine Gračanica već i širom Kosova i Metohije. Sva ova deca ovde su uživala u predstavi, radovala se ali i tugovala sa likovima koji su se pojavljivali na sceni. Danas imamo prelepo sunčano vreme i ova predstava je unela toplinu u srca ove dece i nadamo se da će ta toplina trajati cele godine”.

On je dodao da su nama poslednjih dve decenije oduzeti gradovi i da se na ovakav način to urbano vraća nama.

“Nama su gradovi oduzeti, a mi na ovaj način pokušavamo da vratimo grad. U ovoj predstavi smo povezali tri ustanove: Dom kulture Gračanica, Narodno pozorište Priština i Fakultet umetnosti Priština  i zajedno smo se našli u humanitarnoj akciji za malog Vukana koji boluje od SMA.  Sav prihod koji je prikupljen od ove predstave 28550 din i 96 evra biće uplaćen malom Vukanu. Mi planiramo i potrudićemo se da na ovakav način kroz predstave prikupimo što više novca i da pomognemo malom Vuku Stoiljkoviću u izlečenju”.

Sa decom je na predstavu došao i paroh velikohočanski Milan Stojković pa je sa nama podelio svoje utiske kazavši da su ovakvi dani kada dolaze ljudi sa strane radost i za odrasle i za decu.

“Svaki susret sa drugim ljudima u Orahovcu i Velikoj Hoči je velika radost za sve nas jer mi imamo lepu reč  za sreću- u sretanju sa drugim ljudima – i vrlo su važni ovakvi događaji da se srećemo, da naša deca mogu da vide druge ljude, da upoznaju druge ljude, jer to njima puno znači. Zaista smo zahvalni Domu kulture Gračanica i Prištinskom pozorištu na svakoj inicijativi  jer to što rade ne samo za decu Orahovca i Velike Hoče već i širom Kosova i Metohije je od velikog značaja. Sa druge strane i današnji povod je bio dobar jer je prihod išao u humanitarne svrhe. Važno da pomažemo jedni drugima. I sam Gospod Bog je rekao, imamo tu zapovest od Boga, da smo dužni da pomažemo jedni drugima”, rekao je za Radio Goraždevac paroh Milan Stojković.

Sav prihod od ove predstave 28550,oo din i 96 evra biće uplaćen za lečenje malog Vukana Stoiljkovića iz Vranja.