22.7 C
Pec
13. avg 2022

Novinari i urednici sa Kosova na Međunarodom festivalu novinarstva u Peruđi

Grupa kosovskih novinara posetila je Međunarodni festival novinarstva koji je od 06 do 10 aprila održan u Peruđi u Italiji.

Novinari i urednici iz sedam redakcija, pet na albanskom i dve na srpskom jeziku, imali su priliku da prisustvuju mnogobrojnim panelima koji se bave važnim novinarskim i medijskim temama poput novih tehnologija, oblašću medijskog prava, medijske pismenosti, dezinformacija, lažnih vesti, klimatskih promena, podkasta, audio i video formata, biznis modelima i mnogih drugih relevantnih tema.

U ukupno 12 konferencijskih sala dnevno je organizovano i do 20 događaja.

U fokusu nekoliko panel diskusija bile su i teme koje se bave određenim svetskim žarištima poput Ukrajine ili zemalja Bliskog istoka.

Ovo je ujedno jedinstvena prilika da se u neformalnom delu festivala razmene profesionalna iskustva između novinara koji su u Peruđu došli sa raznih strana sveta.

Međunarodni festival novinarstva je novinarska manifestacija koja se od 2006. godine održava u Peruđi. Ovaj događaj privlači novinare i studente novinarstva, kao i naučnike i medijske radnike, koji imaju besplatan pristup izlaganjima, radionicama, panelima i diskusijama o medijima.

Zbog pandemije Covid19 ove godine vladale su izrazito jake mere prevencije. Svi učesnici osim panelista su bili obavezni da nose maske i da pokažu potvrdu o imunizaciji na samom ulazu u konferencijski prostor.

Odlazak kosovskih novinara na festival podržala je misija OEBS-a na Kosovu.

NAJNOVIJE

Više