Vaskršnji humanitarni vašar u Lipljanu

Vaskršnji vašar u porti Crkve svetih Flora i Lavra u Lipljanju (Foto; Kim)

Učenici nižih razreda Osnovne škole „Braća Aksić“ u Lipljanu organizovali su Vaskršnji bazar. Ovaj događaj humanitarnog karaktera održan je u porti Crkve svetih Flora i Lavra u ovom gradu.

Vrlo kreativni mališani su sa svojim učiteljicama gotovo mesec dana pripremali različite Vaskršnje dekoracije od papira, drveta gline i drugih predmeta. Na štandovima postavljenim u crkvenom dvorištu izložili su ih za prodaju. Zavisno od štanda, ali većina ukrasa prodavana je po simboličnoj ceni ili onoliko koliko bi kupac dao.

„Mi smo organizovali ovu akciju da bi obnovili našu školu i da bi otišli da obiđemo manastire i na neku kratku ekskurziju. Ovo smo organizovali u prvom razredu dok u drugom nismo imali mogućnosti da organizujemo vašar. Pripremali smo se jako dugo, ovde se nalaze korpice, uskršnje drvo, stalak za jaja kao i zeke i vence od drveta“, kazala je Isidora Aksić.

„Ja sam za ovaj vašar pripremio jaje, zeca i kutiju za slatkiše, pripremao sam ih tri dana zajedno sa drugovima i učiteljicama. Novac skupljamo za putovanje veoma sam srecan zbog toga“, naveo je Nahmedin Ramić, učenik četvrtog razreda.

„Za ovo se pripremo preko dve nedelje, ovo je pravljeno od ukrasnih papira i drveta. Učiteljice su nas podstakle da ovo treba da radimo. Nemamo određenu cenu, koliko ljudi daju“, rekla je Staša Stanojević, učenica četvrtog razreda.

„Ja sam za vasar napravio šarena jaja, novac skupljamo da bi smo mogli da odemo na ekskurziju. Učiteljica nam je pomagala da ofarbamo jaja. Veoma sam srecan sto je dosao ovaj dan kada mozemo da prodamo to što smo pripremili“, naveo je đak prvak Veljko Filić.

„Zadovoljni smo prodajom i sve je veoma jeftino, kolači su po 50 centi a ima i od jedan evro. Veoma smo zadovoljni sakupljenim novcem, Pripremali smo se zajedno u školi tri dana“, kazao je Vuk Tomašević.

Učiteljica trećeg razreda Olivera Radaković kaže da je ovo veoma značajno za decu sa ovih prostora.

„Deca su skučena sa vremenom i prostorom, šta ovde mogu da vide i kako mogu svoje vreme da iskoriste. Ovo im znači zato što se deca druže, razvili su kreativnost. Svi su se potrudili, radili su puno, bili su vredni celih mesec dana. Nadam se da su radovi istaknuti u najboljem svetlu i da će ovo deci predstavljati sreću i da će radost na njihovim licima da bude jedan od faktora da oni ostanu ovde da žive“, rekla je ova učiteljica.

Miljana Janićijević, učiteljica u OŠ “Braća Aksić” je ponosna na svoje učenike jer ulažu svoj trud kako bi pomogli svojim vršnjacima.

“Deca su se pripremila, bili su maštoviti, kreativni i vredni, učestvovali su u radu sa roditeljima, sa nas učiteljima, pripremali su svašta od raznih materijala. Akcija je humanitarnog karaktera, pomoć svojim vršnjacima ili odlazak na nekoj ekskurziji, zavisi od novca koji zaradimo. Bilo im je veoma interesantno u pripremi, baš su bili zainteresovani za rad”, navela je Janićijevićeva.

Sa njom se slaže i njena koleginica Milica Dimić.

„Deca su se pripremala nekih mesec dana, tačno kada je i Vaskršnji post počeo i onda smo to nekako napravili kao odrednicu da tada krenemo sa pripremama, iskoristili smo projektnu nastavu, likovno i tako smo napravili baš dosta proizvoda. Mislim da su sve ovo uradili sa velikim uživanjem i sa baš velikom radošću, nekako jedva su čekali da dođe ovaj dan. mi smo već imali jedan ovakav bazar 2019 godine i oni već znaju pravila, znaju da je to humanitarnog karaktera i da tu nema cene nego da sve ide u humanitarne svrhe“, dodala je ona.

Još uvek nije određeno kako će biti potrošen prikupljen novac. Neki od predloga su da se utroši na jednodnevnu ekskurziju ili za freskopisanje Crkve svetih Flora i Lavra.