Radaković: Pravnici još ne mogu da verifikuju diplome

Dušan Radaković (Foto: Medija centar)

Izvršni direktor Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković rekao je u emisiji Slobodno srpski da poslednji izveštaj Stejt departmenta o stanju ljudskih prava na Kosovu oslikava pravo stanje, posebno kad su problemi srpske zajednice na Kosovu u pitanju.

„Možda po prvi put imamo sveobuhvatniji i realniji izveštaj trenutnog stanja. Mislim da su mnogi problemi obuhvaćeni: imovina, pritvorenici, zemljište, suđenje za ratne zločine na osnovu dva iskaza, stanje u medijima, napadi na crkve, etnički problemi. Mislim da je ovo do sada možda i najbolji izveštaj“.

Radaković, koji je na čelu Centra za zastupanje demokratske kulture, organizacije koja sprovodi mnogobrojne projekte iz oblasti vladavine prava, smatra da je sporazum o pravosuđu jedan od najuspešnijih sporazuma koji su u Briselu postigli Beograd i Priština.

„Do sada je u Briselu postignuto oko 34-35 sporazuma, ali nijedan od njih nije završen sto odsto. Mislim da je u pravosuđu preko 95 odsto sprovedeno“..

Trenutno je u Osnovnom sudu u Mitrovici zaposleno 45 sudija, od kojih je 25 Albanaca i dvadesetoro Srba. Prema sporazumu o pravosuđu predviđeno je da u ovom sudu bude isti broj sudija iz srpske i albanske zajednice, što je do nedavno i bio slučaj, ali je jedan broj srpskih sudija, prema rečima Radakovića, otišao u penziju.

„Imamo preko 30 mladih pravnika koji su aplicirali, a koji nisu dobili verifikaciju diploma da bi mogli da polažu pravosudni ispit., tako da su to sistemski problemi gde administracija i Vlada stopiraju rad da se integriše srpsko stanovništvo u institucije. Ja očekujem da se vrlo brzo verifikuju diplome barem ljudima koji su ih predali do 31. decembra”.

Sudu u Mitrovici nedostaju prevodioci

Po rečima Radakovića Osnovni sud u Mitrovici jedan je od najuspešnijih sudova kad je rešavanje slučajeva u pitanju, ali da se suočava sa ozbiljnim nedostatkom prevodioca.

„U pitanju je hiljade i hiljade stranica dokumenata, a Osnovni sud u Mitrovici na 45 sudija ima samo sedam prevodilaca. Mi, kroz jedan projekat koji UNMIK finansira, imamo 10 prevodioca koji rade u sudu, koji su plaćeni preko nas, koji mnogo pomažu u radu, da bi se prevele sve te stranice i da bi sud funkcionisao”.

Radaković očekuje da će suspendovana predsednica Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljana Stevanović, uskoro biti vraćena na tu poziciju. Sudski savet Kosova suspendovao je Stevanovićevu sa pozicije predsednice Osnovnog suda u Mitrovici, jer je prošlog meseca prisustvovala sastanku predstavnika Srba sa Kosova sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„To je prvi prekršaj predsenice Ljiljane Stevanović i moje lično mišljenje da mi u ovom trenutku boljeg predsednika Osnovnog suda, odnosno boljeg kandidata u Mitrovici nemamo. Ona ima odlične odnose i sa sudijama Albancima, sa albanskim osobljem, nema nikakvih problema. S obzirom na to da je u pitanju njen prvi prekršaj, očekujem da će se ovaj slučaj završiti opomenom i da će ona biti vraćena na poziciju predsednice suda“, rekao je Dušan Radaković u emisiji Slobodno srpski.