Sport u Gračanici: Klubovi se sami snalaze

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Iako nemaju naročito kvalitetne uslove za rad, sportski klubovi i udruženja sa teritorije opštine Gračanica se i bez sponzora “ipak nekako snalaze”, ocenili su profesori fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i predsednik Saveza za školski sport Priština – Gračanica na debati u gračaničkom CEC-u pod nazivom “Sportske aktivnosti”.

Predsednik Saveza za školski sport Priština – Gračanica Milko Čukarić je naglasio da bavljenje sportom pomaže pri razvoju i formiranju deteta i apelovao da što više mladih počne da trenira.

“Bavljenje sportom u segmentu razvoja fizičke kulture deteta jeste i osnova za neku dalju aktivnost. Naravno da je apel svih nas, sportskih radnika, da se što češće i što više mladi bave sportom kako bi, na neki način, zapostavili sve one negativne poroke koji nas okružuju“ naveo je on.

Profesorica fizičke kulture i trenerica ŽFK “Gračanica” Milena Krstić Đekić podsetila je na izazove sa kojima se taj klub susreo tokom najžešćih talasa pandemije.

“Mi smo se, kao i mnogi, za vreme pandemije susreli sa raznoraznim problemima, prestali smo sa treninzima i to je negativno uticalo. U jednom momentu gotovo da smo bili na ivici da se klub ugasi. Eto, posle ove pandemije ponovo smo se aktivirali, obnovili klub“, navela je ona.

Debata u gračaničkom CEC-u pod nazivom ’Sportske aktivnosti’ (Foto: Kim)

O mnogobrojnim uspesima karate kluba „Senši“ govorio je profesor fizičkog vaspitanja i predsednik ove sportske organizacije Milan Rašić.

“Karate klub ‘Senši’ je počeo sa radom 2010. godine. Počeli smo u Lepini, Dobrotinu, pa smo proširili na Laplje selo i Gračanicu. Imamo do 50 aktivnih vežbača, od kojih je petnaestak njih aktivno na svim takmičenjima i prave rezultate, kako na domaćoj sceni, tako i u inostranstvu”, rekao je on.

Čukarić je potom dodao da je uloga Saveza da promoviše i neguje školski sport, te da se na takmičenjima učenici bore u različitim kategorijama.

“Školski sport treba da se organizuje i sprovodi u skladu sa kalendarom saveza za školski sport Srbije i da, u saradnji sa lokalnim samoupravama i sa školama, taj segment primenimo onako kako je predviđeno pravilima”, naveo je on.

On je istakao da Savet za školski sport “izričito neguje osećanja obrazovnog karaktera”, te da “ima dobru saradnju sa obrazovnim institucijama”.

“Na inicijativu kolegijuma, odnosno direktora škola, oformili smo Savez za školski sport 2016. godine. On pokazuje iz dana u dan sve bolje rezultate. Saradnja sa lokalnim samoupravama postoji, možda bi trebalo da se i to intezivira i da bude na boljem nivou. Naša ruka je uvek ispružena”, rekao je Čukarić.

On je kazao da “Opština Gračanica često obezbedi prevoz”, dok ostale probleme sami rešavaju. Iako Savet za školski sport još uvek nema svoj prostor za rad, lokalna samouprava im je obećala da će im to obezbediti posle 1. maja.

“Mislim da su prepoznali naš značaj. Zaista, Savez za školski sport u saradnji sa svim školama iz dana u dan sve aktivnije učestvuje i prezentuje našu sredinu na najvišim republičkim takmičenjima. Nedavno smo dobili podlogu za atletske discipline, a za neke bacačke discipline još uvek nemamo uslova”, zaključio je Čukarić.

Ženski fudbalski klub “Gračanica” još uvek ne igra ligaško takmičenje, već samo prijateljske utakmice. U klubu se ne naplaćuje članarima, a trenerice rade isključivo iz ljubavi.

“Iako postoji razvojna liga u Srbiji, još se nisu stekli uslovi za to, s obzirom da su naše devojčice početnice. To imamo za cilj u nekom narednom periodu, da se priključimo ligi i da učestvujemo. Imamo balon salu, a mnogi klubovi u Srbiji nemaju mogućnost da treniraju u zimskim uslovima”, kazala je Milena Krstić Đekić i dodala da im nedostaju sredstva za rad kao što su lopte, dresovi i kopačke.

“Zadnje dve godine nije bilo subvencija, za ovu godinu još uvek ne znamo da li će ih biti”, pojasnio je predsednik karate kluba “Senši”.

Savet za školski sport od samog osnivanja nije dobio nikakvu pomoć za organizovanje i sprovođenje školskih takmičenja, iako je članica SZŠS Srbije i sprovodi njihove odluke.

“Naša prava adresa jeste lokalna samouprava. Potrebno je da se obezbede finansije, kako bi neometano mogli da sprovodimo sve ono što se od nas i očekuje”, zaključio je Čukarić.

Na pitanje “koliko politika ima uticaja u sportu”, Milena Krstić Đekić je navela da iako ne bi smela da ima, svedoci smo svakodnevnih zloupotreba položaja.

“Imam saznanja da je bilo i takvih slučajeva, da su neki klubovi koji postoje samo na papiru, dobijali određena sredstva, što me je jako razočaralo. Mislim da to stvarno ne bi smelo da se dešava u budućnosti. Volela bih da klubovi koji stvarno rade sa decom, koji ostvaruju rezultate, da takvi klubovi budu podržani, da za njih opština i institucije imaju sluha, da podrže tu decu, jer stvarno postoje klubovi koji postižu rezultate“, zaključila je ona.

Učesnici debate su apelovali na sve lokalne zdravstvene ustanove da se više posvete sportistima i da obezbede školskog lekara koji će uvek biti dostupan. Naglasili su i da je neophodan sportski lekar koji bi pratio decu na takmičenjima, ukoliko se desi neka povreda.

Uprkos pozivu koji je upućen Dušanu Cvejiću, direktoru Odeljenja za omladinu i sport Opštine Gračanica, on nije prisustvao današnjoj debati koju je organizovala NVO Forum za razvoj i multientničku saradnju (FDMC), uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS). Iako najavljen kao učesnik, nije se pojavio ni Miodrag Manić, profesor fizičkog vaspitanja i trener džudo kluba “Sveta Srbija” iz Koretišta kraj Gnjilana.

Cvejić objasnio razloge neučestvovanja na debati

Po objavljivanju vesti na portalu, našoj redakciji se javio direktor Odeljenja za omladinu i sport Dušan Cvejić koji je objasnio razloge neučestvovanja na današnjoj debati u Centru građanske enegrije (CEC).

Kako je rekao, danas je u istom vremenskom periodu dok se održavala debata ugostio više delegacija iz centralne Srbije koje su došle zbog sutrašnjeg stonoteniskog humanitarnog turnira u Lapljem Selu. Kazao je da je to bio jedini i opravdani razlog zbog čega je bio sprečen da dođe u CEC.

Pročitajte još:

Najmlađi fudbaleri Velike Hoče i Goraždevca odigrali prijateljske mečeve