Prizren, Severna Mitrovica i Štrpce bez zamenika gradonačelnika

Foto: TV Prizreni

Iako je na popisu ove tri opštine 10 odsto njihovih građana iz nevećinskih zajednica, Severna Mitrovica, Štrpce i Prizren još nisu izabrale zamenike gradonačelnika za zajednice.

Stručnjaci za lokalne poslove kažu da je njihov neizbor odraz politike u opštinama i praznina u zakonu o lokalnoj samoupravi, koji ne predviđa koliko dugo će se birati zamenik gradonačelnika za zajednice.

Opštine Severna Mitrovica, Štrpce i Prizren ostale su bez drugog zamenika gradonačelnika ili zamenika gradonačelnika za zajednice.

Iako je popisom 10 odsto njihovih građana iz nevećinskih zajednica, ove tri opštine još nisu dale rešenje za ovo pitanje.

Na severu, popis nije uspeo 2011. godine, ali druge statistike pokazuju da manjinske zajednice u Severnoj Mitrovici prelaze 10 odsto, što je dovoljno da imaju drugog zamenika gradonačelnika. Prema Kancelariji UNMIK-a za lokalne zajednice u Mitrovici iz 2010. godine, manjinske zajednice čine oko 23,5 odsto ukupnog stanovništva.

Najveća manjinska zajednica u ovoj opštini su Albanci. Zahtev za izbor zamenika gradonačelnika iz Građanske inicijative za Mitrovicu primio je gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević.

Skender Sadiku, zamenik predsednika Skupštine opštine Severna Mitrovica iz redova Građanske inicijative za Mitrovicu, rekao je da je zahtev uputio njegov subjekt. Prema njegovim rečima, obavešteno je i Ministarstvo administracije lokalne samouprave.

„Predsedavajući na drugom ili trećem sastanku skupštine je odgovorio da očekuje odgovor i bili smo u kontaktu sa ministrom Elbertom Krasnićijem, koji se time bavi. Međutim, na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi, članom 61. propisano je da gradonačelnik, gde najmanje 10 odsto građana pripada nevećinskim zajednicama, ima zamenika gradonačelnika, kao i administrativno uputstvo za imenovanje zamenika. gradonačelnici pravni osnov da se bira zamenik gradonačelnika, ali i statut opštine Severna Mitrovica u članu 32 precizira da ona ima zamenike gradonačelnika za zajednice“, rekao je Skender Sadiku.

Saglasnost nije postignuta ni u Prizrenu, gde predlog gradonačelnika Šaćira Totaja nije dobio zeleno svetlo u Skupštini opštine.

Predlog gradonačelnika Totaja na ovom sastanku naišao je na saglasnost većine prisutnih članova skupštine, ali nije naišao na većinu članova zajednice (parlamentarci bošnjačke i turske zajednice), pa zamenik gradonačelnika Prizrena nije izabran za zajednice.“, odgovorili su iz Opštine Prizren, pozivajući se na sastanak od 29. marta.

U ovoj opštini su rekli da su spremni da razgovaraju i o drugim imenima iz bošnjačke zajednice, koja je najveća posle albanske.

„Gradonačelnik je na skupštinskim sednicama, ali iu drugim javnim slučajevima izrazio spremnost da razgovara sa svim relevantnim strankama za izbor zamenika gradonačelnika za zajednice u našoj opštini. Prema zakonima, zamenika gradonačelnika za zajednice predlaže gradonačelnik i odobrava ga većina prisutnih odbornika, a zatim većina prisutnih odbornika u nevećinskim zajednicama“, navodi se u odgovoru opštine.

U međuvremenu, postizanje dogovora istaknuto je u opštini Štrpce, gde su rekli da će glasanje za zamenika gradonačelnika iz redova albanske zajednice biti održano na sledećem zasedanju.

„Opština Štrpce je uvek imala zamenika gradonačelnika za zajednice. Takođe vas obaveštavamo da je izbor zamenika gradonačelnika za zajednice stavljen na dnevni red sednice Skupštine opštine koja će se održati 27.04.2022. godine na kojoj će biti popunjeno mesto zamenika gradonačelnika za zajednice.

Opština Štrpce je obavila stalne konsultacije sa predstavnicima nevećinske zajednice, kako bi se postigao konsenzus i da su posvećeni izboru zamenika gradonačelnika za zajednice, što je već postignuto“, navodi se u odgovoru ove opštine.