Petković iz Brisela: Nalepnice i dalje nastavljaju da važe

(Foto: Preuzeto sa KoSSev)

„Sporazum o režimu nalepnica nastavlja i dalje da važi. Nema nikakvog dana D. Nastavljamo da razgovaramo, to je ono što je važno“, kazao je u Briselu novinarima, Petar Petković. Srbima sa Kosova poručio je da se ništa neće menjati na terenu, u odnosu na situaciju u proteklih šest meseci. 

Još jedni razgovori u Briselu sa dva suprotna tumačenja i jednim bez konkretnih detalja. Ipak sve tri strane slažu se u tome, da danas nije postignut (trajni) dogovor o registarskim tablicama.

„Danas nije postignut sporazum o registarskim tablicama. Pozivam glavne pregovarače da se sastanu ponovo u narednim danima kako bi se dogovorili o putu napred i nastavili razgovore o trenutnim pitanjima“ poručio je evropski posrednik Miroslav Lajčak.

On je istovremeno naglasio da od svih aktera očekuje „da se uzdrže od akcija kojima bi ugrozili bezbednost na terenu“.

I dok Lajčak upozorava na rizik od destabilišućih akcija, sa njim se slaže i Petar Petković:

„Ne trebaju nam nikakvi jednostrani potezi i jednostrani upadi“, naglasio je Petković.

Ne mogu se stvari lomiti preko kolena, dodao je.

Za Srbe sa KiM iz Brisela je imao poruku.

„Ono što želim da poručim Srbima sa KiM, ništa se neće menjati. Nastavlja se sa režimom stikera. Dakle, ništa se ne menja u odnosu na sporazum od 30. septembra. On je i dalje na snazi i biće sve dok se ne usvoji trajno rešenje, oko kojeg se moraju usaglasiti glavni pregovarači“, kazao je.

“Mi smo se kao glavni pregovarači složili da ćemo nastaviti tamo gde je stala radna grupa i to je sve”.

Petković je i danas ostao decidan pri tome da u dogovoru iz septembra o radu radnih grupa i roku, 21. april nije dan za pronalazak trajnog rešenja kako je to predstavljeno u Prištini, već da se radi o datumu kada ističe mandat rada radnih grupa, što se, kako je kazao, može lako proveriti u sporazumu koji je potpisan 30. septembra.

Istovremeno, Petković tvrdi da za šest meseci koliko je trajao mandat radnih grupa u Briselu, Priština navodno nije iznela ni jedan predlog. Tvrdi da se na insistiranje Srbije danas i došlo do direktnih razgovora, odnosno trilaterale.

„Za šest meseci nisu bili spremni ni jedan jedini predlog da predlože, kako bi išli u pravcu normalizacije odnosa i po pitanju registarskih tablica. Dakle, ako to nisu uspeli za šest meseci, da li vi mislite da to mogu da urade za 30 dana ili ne znam koliko“, naglasio je on.

Razlog zbog čega je Bisljimi proteklih meseci odbijao da se sastane na trilaterali sa njim je taj što, kako je objasnio, Priština ima tumačenje da bi se tako kao tema razgovora postavila „unutrašnja pitanja Kosova“.

Sa druge strane, Srbija ta koja je za razgovore spremna uvek.

„Srbija je spremna za ove razgovore kad god, ako treba i odmah posle praznika. Apsolutno smo otvoreni za razgovore i hoćemo da razgovaramo o svim ključnim i važnim pitanjima, jer jedini način je da sednemo ovde u Briselu i da razgovaramo“, tvrdi.

U Briselu će se, kako je dodao, nastaviti razgovori i o drugim pitanjima, uključujući pre svega pripreme za razgovor na visoko političkom nivou.

„Razgovori su važni kako bi se održali mir i stabilnost, zbog čega će Srbija učiniti sve da, ne samo zaštiti interese srpskog naroda na KiM, već i da jednim razumnim odnosom idemo u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine“, istakao je Petković.

I dok je direktor Kancelarije u svom obraćanju poručio da je njegova verzija današnjeg sastanka istinita, suprotne tvrdnje nakon istih razgovora u Briselu izneo je glavni prištinski pregovarač, Besnik Bisljimi.

Za to što danas nisu postigli dogovor o pitanju tablica optužio je srpsku stranu, naglasivši da je za dogovor o mogućem trajnom rešenju nedostajala „spremnost srpske strane“.

„Nažalost, nema spremnosti srpske strane da dogovorimo moguće rešenje u okviru predviđene treće tačke sporazuma od 30. septembra“, rekao je Bisljimi takođe novinarima ispred zgrade EEAS.

Istovremeno, naglasio je da srpska strana nije bila zainteresovana za razgovore ni tokom proteklih šest meseci.