Pregovori u Briselu, na dnevnom redu evropski predlog o normalizaciji odnosa

Sa prethodnih sastanaka (Foto: EU)

Dugo najavljivani sastanak pregovarača Beograda i Prištine održaće se danas u Briselu. Na dnevnom redu kao glavna tema naći će se evropski, odnosno francusko-nemački predlog za normalizaciju odnosa.

Iz Evropske službe za spoljne poslove najavili su da će šef diplomatije EU Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak održati najpre odvojene sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, nakon čega će uslediti i zajednički razgovor.

Predviđeno je da se nakon tog razgovora medijima obrati Žezep Borel.

Podsetimo, uoči sastanka u Briselu i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarali su telefonom sa specijalnim savetnikom u američkom Stejt departmentu Derekom Šoleom, koji je istakao da SAD potpuno podržavaju predlog EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da očekuje da sastanak u Briselu bude konstruktivan, uz primetan napredak ka dogovoru.

Obojica lidera su pre ovog sastanka primila pisma od predsednika Francuske Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i premijerke Italije Đorđe Meloni.

Kako su objavili mediji, Kurtiju je u zajedničkom pismu trojice evropskih lidera poručeno da preuzme ulogu u dijalogu i formira ZSO.