Vaskršnji ponedeljak u Velikoj Hoči

(Foto: Radio Goraždevac)

Tradicionalno je u Velikoj Hoči na Vaskršnji ponedeljak u crkvi Sv. Ilije služena praznična večernja služba. Večernju je služio bivši paroh velikohočanski protojerej stavrofor Milenko Dragićević uz sasluženje paroha orahovačkog jereja Milana Stanojevića.

Više od stotinu vernika iz Velike Hoče i Orahovca je učestvovalo u litiji oko crkve, a među njima i  veliki broj raseljenih Velikohočana koji su došli da Vaskrs proslave u svome selu.

(Foto: Radio Goraždevac)

Crkva Svetog proroka Ilije je obnovljena 1987. godine a njen ktitor je LJubomir Čukarić iz Velike Hoče. Nalazi se u Đuričića mahali na donjem kraju sela i u njoj se liturgija služi samo na praznik svetitelja kojem je posvećena tj  na Sv. Iliju 2. avgusta, a na vaskršnji ponedeljak se služi večernja služba. Nekada se posle večernje još dugo ostajalo kraj crkve i uz zvuke harmonike igralo se kolo.

(Foto: Radio Goraždevac)

Deca su se kucala vaskršnjim jajima, a najviše su se radovali kada bi se pojavio prodavac kitarki (obojenih kokica slepljenih šerbetom u loptice). One su se kupovale za novac ali su mogle da se dobiju i u zamenu za vaskršnje jaje.

Današnja večernja je završena litijom posle koje je otac Milan okupljenje pokropio osvećenom vodom.