Gračanica: Održana manifestacija „Najjače vaskršnje jaje“

Manifestacija 'Najjače vaskršnje jaje' (Foto: Kim)

Šesto po redu takmičenje “Najjače vaskršnje jaje” održano je drugog dana Vaskrsa na platou Doma kulture Gračanica. Pobednici takmičenja su Vanja Dimitrijević i Saša Živić.

Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa ponovo je održana ova manifestacija koja okuplja veliki broj takmičara i meštana centralnog Kosova. Nakon što su jaja osveštana ispred manastira Gračanica, takmičenje je održano u dvorištu Doma kulture.

Manifestaciju je otvorila predsednca Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

“Proslavljamo najveći hrišćanski praznik koji predstavlja simbol slobode i večnog života u miru i sreći. Nadam se da su vam srca puna ljubavi i blagoslova, jer slavimo dan kada je pobedila ljubav, dan kada smo pobedili smrt”, istakla je Šubarićeva.

U takmičarskom programu je učestvovalo više od 70 ljudi, koji su bili podeljeni u dve grupe, onih do 15 godina starosti, kao i stariji od 15 godina.

Manifestacija ‘Najjače vaskršnje jaje’ (Foto: Kim)

Prvo mesto za „Najjače Vaskršnje jaje“ u grupi do 15 godina osvojio je Vanja Dimitrijević iz Gračanice.

„Ovo mi je prvi put da se takmičim i jako sam srećan što sam osvojio ovu nagradu. Prijavljivaću se i narednih godina, a jaje sam birao na osnovu veličine. Izabrao sam najmanje“,  kazao je Vanja.

U grupi od 15 godina pa naviše nagradu je osvojio Saša Živić.

„Nisam očekivao pobedu, najviše sam se prijavio zbog svojih ćerkica. One su htele da učestvuju, pa sam i ja. Srećan sam zbog svoje pobede. Takmičio sam se prvi put, a jaje nisam ni birao. Supruga nam je dala tri, a ja sam uzeo ono koje je ostalo. Nagrada mi znači više zbog dece, nego zbog mene“, istakao je on.

Nakon primljenih nagrada, Dimitrijević i Živić su pojeli pobednička vaškršnja jaja.

Manifestacija ‘Najjače vaskršnje jaje’ (Foto: Kim)

Organizator manifestacije “Najjače Vaskršnje jaje” je Ljubomir Maksimović, učitelj u penziji iz Gračanice. Masimović je i ove godine dodelio zahvalnice predstavnicima lokalnih medija, među kojima je RTV Kim.

„Zahvaljujem se institucijama i medijima koji su propratili ovaj događaj jer ovo je bit srpskog indetiteta povodom najvećeg hrišćanskog praznika, Vaskrsa. Hvala organizacijama Eparhije raško-prizrenske, hvala institucijama, hvala dobitnicima i svim učesnicima“, rekao je Maksimović.

On je izrazio nadu da će se ova manifestacija održavati i narednih godina.

„Ja sam organizator ove manifestacije u Gračanici, koja se inače pored našeg sela organizuje se i u Mokrinu i Ranilugu. Događaj je protekao uz bogat kulturni program, i nadamo se da ćemo se sledeće godine skupiti u još većem broju sa još više uspeha.

Pored manifestacije za „Najjače Vaskršnje jaje“ organizovan je i likovni konkurs za najlepše naslikano vaskršnje jaje za predškolce kao i učenike osnovnih  škola, a slikarka Maja Todić je izabrala pobednike.