Server: Vašington krivi Kurtija za nedostatak napretka u dijalogu

Danijel Server (Foto: Dnevni avaz)

Ekspert za balkanska pitanja Danijel Server izjavio je da premijer Kosova Aljbin Kurti nije pozvan u zvaničnu posetu Vašingtonu zbog činjenice da nije bilo napretka u dijalogu između Kosova i Srbije, za šta Bela kuća okrivljuje Kurtija. ”Kurtiju nije dozvoljena zvanična poseta Vašingtonu otkako je preuzeo dužnost. To je zato što ga Vašington krivi za nedostatak napretka u dijalogu sa Beogradom”, smatra on.

Međutim, Server ističe da je jedina prepreka postizanju onoga što se identifikuje kao glavni cilj dijaloga – uzajamno priznanje suverenih i nezavisnih država – odbijanje Srbije da razmotri predlog“.

Server dodaje da su iredentističke ambicije na Balkanu jednako opasne kao i u istočnim provincijama Ukrajine.

“Srbija je ponudila samo jednu mogućnost eventualnog priznanja: de jure kontrolu Beograda (bilo kroz razmenu teritorije ili preko Zajednice srpskih opština sa izvršnom vlašću) nad većinskim srpskim stanovništvom severno od reke Ibar na Kosovu. Ova iredentistička ambicija je jednako opasna na Balkanu kao i ruska uporediva ambicija da kontroliše ukrajinske pokrajine Lugansk i Donjeck. A iredentizam Srbije je manje utemeljen. Stanovništvo najveće i najvažnije opštine severno od Ibra pre rata nije bilo sa srpskom većinom. Većina Srba na Kosovu i dalje živi južno od Ibra”, rekao je on.

Server je ovim ocenama kritikovao stavove američkog senatora Krisa Marfija izrečene tokom posete Beogradu i Prištini.