U crkvi Svete Nedelje u selu Brnjača kod Orahovca služena je liturgija.

Liturgija u crkvi Svete Nedelje (Foto: Radio Goraždevac)

U prisustvu vernika iz Orahovca i Velike Hoče jerej Milan Stanojević je odslužio svetu liturgiju a zatim poveo litiju oko crkve i održao besedu.

Crkva Svete Nedelje u Brnjači nalazi se na petom kilometru puta koji iz Orahovca vodi ka Prizrenu i Đakovici, u neposrednoj blizini nekadašnjih preduzeća „Termovent“ i podruma za proizvodnju vina i rakije „Orvin“ Orahovac.

Postojala je još u 14. veku, a pominje se u Arhangelovskoj povelji cara Dušana iz 1348. god.  Nekoliko puta kroz vekove je stradala.

Poslednji put crkva u Brnjači je pretrpela stradanje u Drugom svetskom ratu, kada su je srušili albanski ekstremisti, čija su imena ostala zabeležena u crkvenim aktima.

Obnovljena je i osvećena 1975. godine na Tominu nedelju. Od tada se ovaj  dan  kod ovdašnjih Srba slavio kao sabor .

Od 1999 – 2003. godine crkva je bila pod zaštitom nemačkog KFOR-a. Konak koji je zapaljen u martovskom pogromu 2004. godine, dobrim delom je obnovljen.

U ovoj crkvi se liturgija služi dva puta godišnje, na praznik Svete Nedelje i na Tominu Nedelju.

Crkva je do pre dve godine bila ograđena i od magistralnog puta kraj kojeg se nalazi. Bila je zaklonjena ogromnum stablima bagrema.

Pri proširenju  puta Orahovac- Zrze ograda je uklonjena i stabla su posečena i sad se crkva nalazi bez zaklona ( ograde i kapije) uz sami put, pa je sabranje obezbeđivala Kosovska policija.

Foto: Radio Goraždevac

Otac Milan je apelovao na prisutne vernike da ovu svetinju posećuju i češće, a ne samo dva puta godišnje i da će se ako Bog da i liturgija u njoj češće služiti jer kako je rekao ,,Svetinja je opstala svih ovih godina i opstaće i živeće i u buduće ako joj budemo dolazili, ako budemo brinuli o njoj i ako se u njoj molimo Bogu i Sv. Velikomučenici Nedelji.

On je pozvao i mlade parove da se venčaju u ovoj crkvi kako su se pre rata u njoj venčavali mnogi parovi iz orahovačke opštine.

Okupljeni su posle liturgije svratili u sali u konaku kraj crkve na posluženje a tradicionalno se čula i pesma “Orahovcu bašto rajska”.