Ne treba da odustanemo da probleme rešavamo razgovorom, poručio je Patrijarh Porfirije iz Visokih Dečana

Patrijarh Porfirije u Visokim Dečanima (Foto: Radio Goraždevac)

Njegova Svetost Patrijarh Srpski G. Porfirije danas je u popodnevnim časovima posetio manastir Visoki Dečani u pratnji Episkopa Šumadijskog Jovana, Zvorničko-tuzlanskog Fotija, Krušaevačkog Davida i svojim saradnicima.

Monasi manastira Visoki Dečani su pripremili svečani doček za Patrijarha sa doksologijom.

U pozdravnoj besedi Episkop Raško-prizrenski pozdravio je Njegovu Svetost i iskazao blagodarnost što je došao kao svoj među svoje da ohrabri verni narod na Kosovu i Metohiji.

U svojoj nadahnutoj besedi Patrijarh se zahvalio na prijemu govoreći o značaju Kosova i Metohije za naš narod, naših svetinja i služenja u njima.

“Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica, Bogorodica Ljeviška jesu naš dom, ali jesu i dom svih ljudi dobre volje. Ko god dođe u manastir Dečane i pomoli se s verom u smirenju i skromno Svetom Stefanu Dečanskom blagodat Božija na te molitve preko moštiju svetih odgovara opet svakom čoveku bez obzira da li je Srbin pravoslavni ili pripada nekom drugom narodu”, poručio je patrijarh.

Patrijarh sa monasima u Manastiru Visoki Dečani (Foto: Radio Goraždevac)

On je takođe podsetio na važnost razgovora u rešavanju problema.

“Bog je Bog svih ljudi, svi smo stvoreni po slici i prilici Božijoj i svi smo pozvani da se trudimo da gradimo jedinstvo, zato je važno ovde reći da je važnije od svega da razgovaramo, da se potrudimo kakvi god bili nesporazumi da ulažemo ogromne napore i da nikada ne odustanemo od potrebe da probleme rešavamo razgovorom i dijalogom ma koliko on trajao”, dodaje Patrijarh Porfirije.

Nakon svečanog prijema u hramu za visoke goste priređeno je posluženje u manastirskom konaku.

Ovom posetom manastiru Visoki Dečani završen je dvodnevni boravak Patrijarha Srpskog na Kosovu i Metohiji.