Jubilej PU “Danica Jaramaz”: Mesto gde su deca sigurna i srećna

(Foto: Radio Kontakt Plus)

U prisustvu velikog broja zvanica, kolektiv Predškolske ustanove “Danica Jaramaz”, sa godinu dana zakašnjenja, a usled epidemije korona virusa, svečano je danas u Mitrovačkom dvoru obeležio i proslavio veliki jubilej – 60 godina uspešnog rada i postojanja.

Za jubilarni – 60. rođendan deca predškolskih grupa pripremila su, sa svojim vaspitačima, prigodan program, koji je propraćen uz ovacije.

PU “Danica Jaramaz” počela je sa radom 1961. godine, a od 1963. egzistira kao samostalna ustanova. Od početka osnivanja nosi ime “Danica Jaramaz”, po devojci iz Kosovske Mitrovice streljanoj 1941. godine na Banjici.

Direktorka, Gorica Marinković, pozdravljajući prisutne, naglasila je da se za nešto više od 60 godina rada vizija ove obrazovno-vaspitne ustanove nikada nije menjala – a to je da bude mesto u kome se prepoznaju i poštuju različitosti i neguje poverenje, a deca da budu zadovoljna, sigurna i srećna.

“Nikada nije zanemareno da je osnovna delatnost deteta ranog predškolskog uzrasta igra i da je ona pokretač i bogatstvo koje naša ustanova omogućava detetu”, navela je Marinković dodajući da sve to zahteva timski rad zaposlenih, a sve za dobrobit deteta.

Svečani skup, decu i zaposlene u vrtiću, uz najlepše čestitke za veliki jubilej, srdačno je pozdravio i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, naglasivši da je veliki broj mališana koji su trenutno deo ove predškolske ustanove, jasan pokazatelj da Kosovska Mitrovica ima svetlu budućnost.

“Veliku zahvalnost dugujemo roditeljima. Kao lokalna samouprava nastojaćemo da proširujemo kapacitete kada su u pitanju obdanište i vrtići, ali i da osnažujemo mlade bračne parove kroz rešavanje stambenog pitanja, jer smo odlučni da ostanemo ovde i da zajedno gradimo bolju i perspektivnu Kosovsku Mitrovicu.”

Spirić je dodao da je povodom velikog jubileja, lokalna samouprava za mališane predškolskog uzrasta i njihove vaspitače obezbedila sredstva za jednodnevni izlet na Kopaoniku do kraja ove sedmice.

Takođe, najavio je da će do kraja ovog meseca lokalna samouprava predškolskoj ustanovi uručiti i pametne table.

“Jedinstvo i snaga jesu u obdaništu, a ta pokretačka snaga dolazi upravo od dece, zato su i vaspitači ti koji ne smeju da stanu. Moraju još jače i više da rade na novim projektima. Moramo da težimo ka inovacijama, jer naša deca to zalužuju. Borićemo se za mir i slobodu, upravo da bi mališani imali mirne snove”, poručio je Spirić.

U ovoj ustanovi od 3.000 metara kvadratnih, u okviru 25 jaslenih i vaspitnih grupa, trenutno boravi oko 700 dece.