Vukašinu Radovanoviću iz Kosovske Mitrovice prva nagrada na Naissus Guitar Fest-u

(Foto: Radio Kontakt Plus)

Desetogodišnji Vukašin Radovanović, učenik Muzičke škole “Miodrag Vasiljević” iz Kosovske Mitrovice, na međunarodnom festivalu klasične gitare u Nišu “Naissus Guitar Fest”, osvojio je 98 poena od mogućih 100 i zauzeo prvo mesto.

Na ovom prestižnom takmičenju, u Vukašinovoj kategoriji, učestvovalo je 13 učenika iz raznih gradova centralne Srbije. Za razliku od većine takmičara, koji su pripremili po dve kompozicije, on se predstavio sa čak tri i upravo to mu je donelo blagu prednost.

Vukašin je drugi razred Muzičke škole “Miodrag Vasiljević”, a ovo je njegov prvi javni nastup. Ovakav uspeh nije očekivao, kaže za Radio Kontakt Plus.

“Osećam se veoma dobro, s obzirom na to da mi je prvi put. Nisam baš očekivao da ću dobiti prvu nagradu, već drugu ili treću”, priča nam Vukašin. Priznaje da je imao tremu, sve dok nije krenuo sa nastupom.

Njegov nastavnik, Vladimir Karadžić, ne krije zadovoljstvo zbog Vukašinovog zapaženog rezultata i kaže da je to od njega i očekivao.

“Kada je imao devet godina, prešli smo popriličan broj kompozicija, jer je to ipak individualna nastava gde je potrebno prilagoditi program prema sposobnostima svakog đaka pojedinačno. On je napredniji od ostale dece i samim tim je izabran da ide na takmičenje. To je već pobeda, a rezultati su bonus plus. Rezultat je sjajan. Od mogućih 100 poena, on je osvojio 98. To je zaista visoko kotiranje”, ponosno ističe.

Španska, italijanska i ruska kompozicija koje su pripremali, Vukašinu donose prvu nagradu.

“Svirao sam The Sailor’s Fate, što znači ‘Sudbina mornara’ od Nikite Koškina, zatim kompoziciju od Maura Đulijanija i od Dionisia Aguada”, objašnjava nam Vukašin i dodaje da mu je “Sudbina mornara” omiljena kompozicija.

Vukašinov nastavnik kaže da su klasici obavezni u muzičkoj školi.

“Ako tu savladaju tehniku sviranja koja traje već vekovima, onda im posle sve drugo bude strašno lako, što je u njegovom slučaju već vidljivo.”

Vukašin je i pre muzičke škole imao kontakt sa gitarom, pa je sa žicama uveliko bio na ti.

“Koliko se ja sećam, krenuo sam sa pet, šest godina da sviram gitaru. Stric mi je pomogao malo sa notama, pa sam onda sam probao, a gitare su tada bile velike za mene. Nadogradnja je išla odlično. Najviše sam svirao ‘neke gluposti’, ‘lupao’ sam onako i tako sam naučio da sviram”, iskren je Vukašin.

Kaže da gitaru nije jednostavno svirati. Vežba pola sata do sat dnevno, a to je prema mišljenju nastavnika Karadžića, za njegov uzrast dovoljno.

“Treba imati u vidu da su to deca i da njihova koncentracija može biti maksimum do 40-45 minuta. Ja gledam da to efektivno vežbanje bude upravo onoliko koliko je on rekao, ali da to bude vežbanje uz čitanje nota, koje je možda i najveća prepreka kod svih đaka”, ukazuje Karadžić.

Ponosan je na to što Vukašin obraća pažnju na zvuk, ton i dinamiku i što je kod njega prisutan emotivni deo, što muzika podrazumeva. Žiri je to prepoznao i rezultat nije izostao.

Dodaje da su sluh i ritam obavezni da bi se neko uopšte bavio muzikom, a to Vukašin nesumnjivo ima.

Kada se ukrste dar i rad, uspeh je neizostavan. A obrnutim redosledom slova, DAR je RAD. I ove dve reči su ključ Vukašinovg uspeha.

“On je zaista posvećen. Dao je svoj maksimum pred sam kraj takmičenja. Radili smo čak i za vreme praznika, što je neuobičajeno. Prosto, svoj entuzijazam za nadarenu decu ne štedim, što je moj princip i stav, jer ako neko ima dara i volje, onda ga treba maksimalno pogurati”, podvlači Vladimir Karadžić.

Vukašin sluša rok muziku, a svira klasičnu. Iako nije siguran za koji će se pravac odlučiti, u jedno jeste – a to je, kaže, da bude poznat.