Ministri G7 o dijalogu: BG i PR da se konstruktivno angažuju i bez odlaganja primene dogovoreno

(Foto: gov.uk)

Ministri spoljnih poslova G7 država potvrdili su zajedničku posvećenost evropskoj perspektivi zapadnog Balkana. Time bi se, navode, osigurali bezbednost, stabilnost i prosperitet regiona. Sa druge strane, pozivaju Beograd i Prištinu da se konstruktivno angažuju u dijalogu, primene dogovoreno i zaključe sporazum o normalizaciji odnosa. Traže od Srbije i da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU po pitanju Rusije.

U Nemačkoj je održan sastanak ministara spoljnih poslova zemalja G7 – Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država. Sastanku je prisustvovao i visoki predstavnik Evropske unije.

Nakon završenih razgovora, ministri su izdali zajedničko saopštenje.

Poručuju da je sastanak održan u „suštinski izmenjenom strateškom i bezbednosnom okruženju“.

„Ruski agresorski rat protiv Ukrajine je prelomni trenutak za 21. vek i nosi dramatične posledice daleko izvan Evrope. Mi, G7, želimo sasvim jasno da stavimo do znanja da nećemo sedeti po strani dok zemlje flagrantno zanemaruju međunarodni pravilnik, od kojeg svi zavisimo za mir, prosperitet, bezbednost i stabilnost“, poručili su ministri u zajedničkoj izjavi.

Tvrde da su „nepokolebljivi u podršci Ukrajini u njenoj odbrani od neopravdanog, ničim izazvanog i nelegalnog agresorskog rata Rusije“.

Ministri spoljnih poslova ujedno navode da nikada neće priznati promene ukrajinskih granica koje Rusija želi da sprovede silom.

Ujedno su najavili da će „proširiti“ ekonomske sankcije Moskvi, „na sektore od kojih Rusija posebno zavisi“, a pozvali su Kinu da „ne podriva“ te mere i da ne podržava Rusiju u napadu na Ukrajinu.

„Ponavljamo naš stalni poziv Rusiji da stavi tačku na rat koji je započela i da okonča patnje i gubitke života koje nastavlja da uzrokuje. Ponovo potvrđujemo naš stav kako je izneto u našoj izjavi ministara spoljnih poslova G7 o ratu Rusije protiv Ukrajine od 14. maja 2022“, naveli su.

O Zapadnom Balkanu i dijalogu Beograda i Prištine

Ovi ministri su deo zajedničke izjave posvetili zapadnom Balkanu.

Potvrdili su „posvećenost“ evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana. Time bi se, navode, osigurali bezbednost, stabilnost i prosperitet regiona.

Pozdravili su i to što je zapadni Balkan bio ujedinjen u osudi rata Rusije protiv Ukrajine, a posebno u Generalnoj skupštini UN.

Ministri G7 su pohvalili Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i Severnu Makedoniju zbog toga što su potpuno uskladili svoje spoljne politike sa EU, uključujući i uvođenje sankcija Rusiji.

Sa druge strane, pozvali su Srbiju da isto učini.

„Pozdravljamo usklađivanje Bosne i Hercegovine sa restriktivnim merama EU prema Rusiji i jednostrano usklađivanje Kosova sa tim merama. Moramo nastaviti da pomažemo zapadnom Balkanu da smanji svoju zavisnost od ruskih energenata i ranjivost na ekonomsku prinudu“, dodaje se u zajedničkoj izjavi.

Ministri su deo zajedničke izjave ujedno posvetili Beogradu i Prištini, tj. dijalogu koji se vodi u Briselu.

Nakon jučerašnje runde razgovora na nivou glavnih pregovarača koja nije dovela do rešenja po pitanju tablica, ali jeste do napretka po pitanju energetike, što su potvrdili iz EU, ministri G7 zemalja pozvali su Beograd i Prištinu da se konstruktivno angažuju u dijalogu.

Traže i da se u potpunosti implementiraju svi prethodno dogovoreni sporazumi i to bez odlaganja.

„Pozivamo Kosovo i Srbiju da se konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje EU, da u potpunosti implementiraju sve prethodne sporazume bez odlaganja i da normalizuju svoje odnose kroz sveobuhvatan i pravno-obavezujući sporazum, koji će omogućiti realizaciju njihovih evropskih perspektiva, doprineti regionalnoj stabilnosti i koristiti svim ljudima u regionu“, poručili su ministri.

Oni ujedno navode da podržavaju „brzo“ otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom, ali i pozivaju zemlje u regionu da unaprede unutrašnje reforme – posebno u oblasti vladavine prava.

Pozivaju i da se „proširi domaći politički prostor, da se poboljša okruženje za civilno društvo i nezavisne medije, nastavi sa naporima u sprečavanju radikalizacije nasilja, podržava pomirenje, bori protiv dezinformacija o genocidu, kao i veličanja ratnih zločina i osuđenih ratnih zločinaca“.

Ovi ministri su ujedno izrazili zabrinutost zbog „produbljivanja političke krize u Bosni i Hercegovini“.

„Osuđujemo svaki pokušaj podrivanja jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. Nećemo tolerisati secesionističku politiku Republike Srpske, koja ugrožava budućnost i stabilnost Bosne i Hercegovine u regionu“, naveli su.

Za kraj poručuju da podržavaju napredak u inkluzivnoj regionalnoj saradnji i energetskoj tranziciji, posebno kroz zajedničko regionalno tržište i zelenu agendu za zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa.