Slikanje i muzika u Velikoj Hoči

(Foto: Radio Kontakt Plus )

Nevladina organizacija „Aktiv“, u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom „Akvarijus“ iz Kosovske Mitrovice, organizovala je tokom ovog vikenda kulturne aktivnosti u Velikoj Hoči.

U subotu je održana likovna radionica sa decom uzrasta od sedam do dvanaest godina iz Orahovca i Velike Hoče.

„Glavni organizator ovoga je NVO ’Aktiv’, a mi smo se priključili jer nam se ideja izuzetno dopala, imajući u vidu da je planirano da se u narednom periodu održavaju ovakva kulturna dešavanja u srpskim sredinama na KiM“, kaže za Radio Kontakt Plus, Aleksandar Dunđerin, urednik umetničkog programa u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.

Dodaje da će se sigurno ponovo odazvati pozivu na ovakvu saradnju i da je važno da postoje slična dešavanja, jer se, ističe, na taj način pomaže i lokalnoj zajednici.

U sklopu likovne radionice, pored Miljane Dunđerin iz “Akvarijusa”, učestvovali su i studenti Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

„Deo studenata Umetničkog fakulteta organizovan je u neformalnu grupu ’Kulturno-urbani kolektiv’, koji takođe radi u saradnji sa nama. Tako da je to bio lep spoj ljudi iz raznih delova Kosova i Metohije i iz čitave Srbije, kao i ovdašnjih meštana i dece“, objašnjava Dunđerin.

Studenti su sa mališanima održali radionicu na temu „moj najbolji drug/drugarica“.

„Takođe smo crtali i likove iz crtanih filmova i oslikavanje lica koje je radila koleginica. Bilo je zadovoljstvo raditi sa decom“, rekla nam je Anđela Ranković, studentkinja vajarstva.

Na kraju radionice napravljena je mini-izložba svih crteža mališana na panoima.

Osnovcima iz Velihe Hoče i Orahovca se takođe dopala likovna radionica.

„Mnogo mi se sviđa ovo crtanje, lepo je. Voleo bih da se nešto ovako ponovi“, kaže David Milenković iz Orahovca.

„Imali smo već slična dešavanja, ali baš je lepo i zanimljivo“, kaže Jovana iz Velike Hoče.

Slikanje u Velikoj Hoči

U sklopu ovih aktivnosti, dan ranije je održan koncert benda „Večita dilema“ iz Prilužja, na terasi restorana Ribnjak u Velikoj Hoči.