Đukanović dolazi na Kosovo. CLS: Nije dobrodošao

Milo Đukanović (Foto: Ludovic Marin AFP Getty Images)

Predsednica Kosova Vjosa Osmani će sutra u zvaničnoj poseti dočekati predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Crnogorska liberalna stranka Kosova (CLS) i Udruženje kosovskih Crnogoraca „Matica“ protive se dolasku Đukanovića na Kosovo. 

Predsednica Osmani će u 10.00 časova dočekati predsednika Đukanovića uz najviše državne počasti.

Nakon ceremonije prijema, predsednica Kosova Vjosa Osmani održaće sastanak sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, a na kraju sastanka će predsednica Osmani i predsednik Đukanović održati konferenciju za medije.

CLS i “Matica”: Đukanović nije dobrodošao među preostale kosovske Crnogorce

Crnogorska liberalna stranka Kosova (CLS) i Udruženje kosovskih Crnogoraca „Matica“ čija sedišta se nalaze u Kosovu Polju, povodom najavljene posete predsednika Crne Gore Mila Đukanovića Kosovu, u saopštenju dostavljenom medijima navode da Đukanović nije dobrodošao među preostale kosovske Crnogorce jer je “saučesnik u etničkom čišćenju 30 hiljada naših sunarodnika sa ovog prostora i jedan od najzaslužnijih za očiglednu legalizaciju tog etničkog čišćenja”.

“Jezikom istine i argumenata rečeno – nad Crnogorcima na Kosovu i Metohiji se desio
genocid u produženom trajanju i Crnogorci su najveće žrtve svih dešavanja. Od 30 hiljada danas imamo svega nekoliko stotina Crnogoraca. Svi su okupljeni oko Crnogorske liberalne stranke i Udruženja kosovskih Crnogoraca `Matica`”, navodi se u saopštenju Crnogorske liberalne stranke.

Kako se dalje napominje vlasti na Kosovu Crnogorce ne priznaju čak ni kao nacionalnu manjinu, a do 1999.godine su bili državotvorni narod ovde. Njegošev spomenik u centru Prištine koji je srušen pre 23 godine divljačkim delovanjem ekstremista niko i ne pomišlja da obnovi, a Đukanović o tome ne sme ni reč da izusti jer se ustvari slaže sa satanizacijom svojih sunarodnika.

“Crnogorska groblja u Metohiji su preorana, mnoge naše crkve koje pripadaju Eparhiji raško-prizrenskoj su spaljene, ali to ne dotiče Đukanovića koji je bio i ostao saveznik onih koji su Crnogorce nasilno proterali 1999.godine, spalili im kuće, domove, crkve i manastire, i skoro dve i po decenije bespravno koriste crnogorska imanja i crnogorske stanove u stambenim zgradama od Peći do Vučitrna” navode iz ove stranke.

“Đukanoviću, bolje da ne dolaziš na Kosovo i Metohiju, nemoj Crnogorcima da staješ na
ranu koja krvari pune 23 godine!!!!”, zaključuje se u saopštenju.