Kljinaku: Razlog za proširenje optužnica je politički

Faton Kljinaku (Foto: preuzet sa portala ekonomiaonline.com)

Kosovski portal na albanskom jeziku Reporteri je pre nekoliko dana objavio vest pod naslovom “Kljinaku: Razlog za proširenje optužnica je politički, oni žele da prolongiraju proces” koja se odnosi na nove optužbe protiv Tačija, Krasnićija, Veseljija i Seljimija pred Specijalnim sudom za Kosovo, ali i na činjenicu da su u Hagu završili i Hisni Gucati i Nasim Haradinaj. VD predsednika Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Faton Kljinaku je potpuno neutemeljeno i netačno ustvrdio da “većina slučajeva ne postoji” i da su oni “izmišljotina Srbije”.

Istu vest su, sa nešto drugačijim naslovom, preneli portali kosovo-online (Kljinaku: Proširena optužnica liderima OVK politički potez, dokazi dolaze iz Srbije) i info-ks.net (DOKAZI DOLAZE IZ SRBIJE Klinaku: Proširena optužnica liderima OVK politički potez).

Kosovski političari i bivši lideri OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi su 10. maja saslušani pred Specijalnim sudom za Kosovo, radi izjašnjavanja o novim optužbama koje se odnose na zločine u opštinama Suva Reka i Gnjilane između 1998. i 1999. godine i tom prilikom su se izjasnili da nisu krivi.

Bivši predsednik Kosova Hašim Tači je na pitanje sudije da li razume nove optužbe odgovorio da ih “ne razume, jer su jako redigovane”, ali da “nije kriv”, a njegov advokat Gregori Kiho je naveo je da su “događaji, imena i datumi prikriveni, tako da je nemoguće razumeti na šta se nove optužbe odnose”, javio je BBC 10. maja.

Međutim, ni izjave Hašima Tačija i njegovog branioca nisu sprečile Fatona Kljinakua da nekoliko dana kasnije za Reporteri utvrdi:

“Većina ovih slučajeva ne postoji i oni su izmišljotina Srbije”, parafrazirajući tako navode bivšeg portparola OVK Jakupa Krasnićija iznete tokom izjašnjavanja o proširenoj optužnici da je ona “zasnovana isključivo na lažima Srbije”.

Kljinaku je dodao i da je “proširenje optužnica protiv bivših čelnika OVK urađeno iz političkih razloga” i da je razlog za to “da se pritvorenici što duže drže u Hagu”.

Podsetimo, istom prvobitnom optužnicom su obuhvaćeni Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići. Njima će se suditi za ratne zločine protiv civila i ljudi koji nisu aktivno učestvovali u sukobima na Kosovu. Tači se, između ostalog, tereti za stotine ubistava civila tokom rata.

Navodi proširene optužnice protiv bivših lidera OVK

Proširena optužnica protiv Tačija, Krasnićija, Veseljija i Seljimija se odnosi na zločine nad Albancima i Srbima u selima Budakovo i Semetište u opštini Suva Reka, kao i u đačkom internatu u Gnjilanu između 1998. i 1999. godine, prenela je Beta.

Glavni tužilac Džek Smit ih je u proširenoj optužnici kvalifikovao kao ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Prema ovim navodima, OVK je više Albanaca i Srba u Budakovu, Semetištu i Gnjilanu otela, nezakonito pritvorila, prebijala, mučila, a neke od njih i ubila.

Tužioci terete Tačija i za nezakonito i proizvoljno lišavanje slobode civila koji nisu učestvovali u neprijateljstvima, okrutno i nečovečno postupanje, mučenje, prisilni nestanak, ubistvo i progon.

Po navodima proširene optužnice, pripadnici OVK su, od jula do septembra 1998. i krajem aprila 1999. nezakonito lišili slobode najmanje 12 osoba u Budakovu i Semetištu.

Više pripadnika OVK je pritvorenike redovno prebijalo i psihički zlostavljalo.

U avgustu 1998. pronađena su tela dvojice pritvorenika neposredno pošto su ih pripadnici OVK iz Budakova poveli ka Semetištu, navodi se u optužnici.

U junu i julu 1999. pripadnici OVK su nezakonito, prema novim optužbama, pritvorili najmanje tri osobe srpske nacionalnosti u zgradu bivšeg učeničkog internata u Gnjilanu, gde je bio smešten njihov štab.

“Pritvorenike su po celom telu batinali štapovima i palicama, šutirali, udarali i pretili im nasiljem i smrću. Pritvorenici su mogli čuti i videti teško zlostavljanje drugih pritvorenih osoba”, navodi se.

Dve osobe koje je u julu 1999. OVK otela u Gnjilanu i povela ka đačkom internatu nikada više nisu viđene žive.

Telo prve od njih je pronađeno u junu 2000. sa višestrukim ranama od hitaca iz vatrenog oružja.

Leš druge otete osobe je takođe pronađen iste godine.

“Dokazi dolaze iz Srbije i neistiniti su”

U istoj vesti na portalu Reporteri se dalje navodi i citat u kome Kljinaku tvrdi da ni bivši lideri Organizacije raznih veterana OVK Hisni Gucati i Nasim Haradinaj “nisu uradili ništa loše”, te da je “nepravda što se oni nalaze u pritvoru u Hagu”.

“Sve što smo uradili je da smo pokazali da je okupatorska Srbija svedočila u slučajevima protiv vođa OVK. Dakle, dokazi dolaze iz Srbije i neistiniti su”, naveo je Kljinaku.

Poricanje sudski utvrđenih činjenica, glorifikacija zločina i zločinaca nametanjem narativa, revizionizmom i manipulacijama ruši temelje vladavine prava, procesa suočavanja s prošlošću, katarze i bilo kakve prilike za izgradnju zajedničke budućnosti.

Podsetimo, samo dva dana nakon objavljivanja vesti pod naslovom “Klinjaku: Razlog za proširenje optužnica je politički, oni žele da prolongiraju proces”, Gucari i Haradinaj su u Hagu proglašeni krivim i osuđeni na po četiri i po godine zatvora i globu od po 100 evra zbog ometanja službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanja svedoka i povrede tajnosti postupka. Oslobođeni su odgovornosti po tački optužnice koja ih je teretila za odmazdu. Ovo je prva presuda Specijalizovanih veća u Hagu.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni 25. septembra 2020. od strane Specijalizovanog tužilaštva, uz podršku Euleksa i policije Kosova, i dovedeni u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu. U kaznu će im se uračunati vreme provedeno u pritvoru.