UNS i DNKiM: Omogućiti novinarima da izveštavaju sa protesta u Osojanu

Kosta Belošević ispred kamermana Radio Goraždevca

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) osuđuje postupak predsednika Privremenog organa Istoka Koste Beloševića koji je tokom jučerašnjeg protesta u Osojanu pokušao da udalji ekipu Radio Goraždevca, dok je radnik obezbeđenja opštine Veljko Komatović gurao kameru i snimatelja ovog medija.

Ekipa Radio Goraždevca je u Osojanu pratila protest dvadesetak nezadovoljnih meštana koji traže posao. Na mesto okupljanja došao je i predsednik Privremenog organa Opštine Istok Kosta Belošević koji je, prema tvrdnji ekipe Radio Goraždevca, tražio od novinara da isključe kamere i prestanu da rade svoj posao, a radnik obezbeđenja  je fizički pokušao da udalji snimatelja Damjana Portića.

Na mesto okupljanja, osim predstavnika lokalnih institucija, došli su i pojedini predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju koji su bili prisutni i tokom pokušaja da se novinarima onemogući da obave svoj posao.

UNS i DNKiM pozivaju predstavnike lokalnih institucija u Istoku, odnosno Osojanu, da omoguće nesmetani rad medija koji izveštavaju sa protesta. Takođe pozivaju Kancelariju za Kosovo I Metohiju da ukaže predstavnicima lokalnih organa vlasti, kako u Istoku, tako i drugim sredinama na Kosovu da prestanu da sputavaju novinare u izveštavanju o događajima koji su od značaja za javnost, već da sa njima sarađuju i daju im odgovore na pitanja koja su u njihovoj nadležnosti.