32.7 C
Pec
8. avg 2022

ꞌꞌOvo je predstava koja definiše pozorišteꞌꞌ

Izvor:Kim

“Ovo je predstava koja definiše pozorište, njegovo postojanje i razlog zbog čega mi u pozorište dolazimo. A to je, ne da se zabavimo, nego da nešto naučimo, vidimo, postanemo bolji i drugačiji” , rekao je na na konferenciji za medije održanoj u Domu kulture “Gračanica”   Miloš  Latinović , prema čijem tekstu je nastala predstava “Usud po Grigoriju”.

Za Miloša Latinovića, poznatog pisca i direktora Bitef teatra iz Beograda, inspirativan je život Grigorija Božovića, tragedija koja mu se dogodila kao i njegova literatura.

“Moja obaveza kao autora je bila da pomirim te dve linije koje treba prikazati ljudima. U jednom konceptu istorijske priče  inkorporirali smo nekoliko dramaturških vinjeta, međuigri koje na najbolji način govore o njegovoj literaturi i svemu onome čemu je bio posvećen, najpre odnosima na Kosovu i Metohiji koje je jako dobro poznavao”, kazao je Latinović.

On je dodao da je pouka ove predstave j da treba da budemo bolji prema ljudima koji žive sa nama i uz nas što je Grigorije pokazao na svom ličnom primeru.

“Grigorije Božović je bio intelektualac par ekselans u smislu da je pravi intelektualac onaj koji se zalaže za druge, bez obzira da li će od toga imati ili neće imati koristi za sebe. On je agitovao u skupštini, pokušavao da menja vreme, ljude, zakone, sa ciljem da pomogne ljudima na Kosovu i u južnoj Srbiji, uvek je bio uz njih, takvih je ljudi danas malo”, zaključio je Miloš Latinović.

Svi koji su učestvovali u ovom projektu, poneli su veliko breme  odgovornosti, istakao je reditelj predstave Branko Popović.

“Jedino je Narodno pozorište u Prištini moglo sa takvom srčanošću i sa takvom željom da učestvuje u ovoj misiji. Ovo prevazilazi one redovne repertoarske predstave koje se prikazuju širom Srbije”, kazao je Popović.

On je dodao  da ova je predstava  ne samo da doživljava život i delo Grigorija Božovića, nego i jednu zatomljenu kulturu srpskog naroda.

“Ova predstava treba da prođe celom Srbijom kao jedan vaspitno-obrazovni ovaploćeni projekat sa kojim treba da se susretnu i deca i odrasli. Svi mi nosimo krivicu što Grigorije Božović nije sa nama, a nadam se da će to uraditi ova predstava”, zaključio je Branko Popović.

Prema njegovim rečima najveća odgovornost u celoj predstavi je na glavnom glumcu u predstavi Nebojši Đorđeviću, jer treba publici dočarati i predstaviti ljudsku gromadu poput Grigorija Božovića.

“Takvi ljudi, slobodoumni, završe u blatu kazamatskog dvorišta, budu ubijeni, skrajnuti, meni je to najjači utisak. Isto tako ta ekstremna osećanja čast, odgovornost, sreća, uzbuđenje što radim uopšte i istražujem jednu takvu ljudsku gromadu poput Grigorija. Zanimljiva su mi tragedija, muka, napor, tog čoveka”, rekao je Đorđević.

Promo predstava ’Usud po Grigoriju’

On smatra da je suština samog Grigorija težnja za ravnotežom, jer on ništa ne bi ostavio iza sebe da nije bio čovek ravnoteže.

“Važno mi je da istaknem da da ova predstava, život i delo  glavnog  junaka govore da je sloboda skupa. Kada se plaća novcem to je privd slobode, devijacija i kriminal. A kada se boriš na pravi način, sloboda se plaća životom”, kazao je glumac Nebojša Đorđević.

Živojin Rakočević, književnik i direktor Doma kulture  je ispričao da je “ imao neobičan susret sa Grigorijem Božovićem“ i to posle pogroma u Prizrenu 2004. godine, gde je iz jedne zapaljene kuće ispala biblioteka koja se sačuvala tako što su pukle vodovodne  cevi i kvasile knjige koje su pale na prizrensku kaldrmu, među njima je bila  knjiga ‘Neizmišljeni likovi’ Grigorija Božovića“ koju i danas čuva.

Promo predstava ’Usud po Grigoriju’

“Svi ti susreti danas i sa Grigorijem Božovićem i sa svima koji su zabranjeni ostavljaju duboki trag, duboke emocije i sa sobom nose duboke opasnosti da ne preteramo u nečemu“, kazao je Rakočević.

Ljubitelji pozorišne umetnosti imaće priliku  da večeras u 20.00 časova pogledaju predstavu “Usud po Grigoriju” u velikoj sali  Doma kulture “Gračanica”.

Cena ulaznice je 250 dinara.

Predstava je sinoć premijerno igrana u Zubinom Potoku.

NAJNOVIJE

Više