EU i SE podržavaju osnivanje Konfiskacionog fonda na Kosovu

Ilustracija (Foto: arhiva Kim)

Evropska unija (EU) i Savet Evrope (SE), kroz zajednički finansiran Projekat protiv privrednog kriminala – PECK III, organizovali su 30. maja u Prištini okrugli sto o osnivanju Konfiskacionog fonda na Kosovu.

Ovom prilikom razmotren je nacrt koncept dokumenta za osnivanje Fonda, koji je pripremilo Ministarstvo pravde Kosova, a predstavljene su i najbolje međunarodne prakse i date preporuka u ovoj oblasti, saopšteno je medijima iz Kanelarije Specijalnog predstavnika EU na Kosovu.

“Iako je ukupna vrednost konfiskovane imovine na Kosovu još uvek marginalna, rad na osnivanju Konfiskacionog fonda je korak u pravom smeru i obaveza koja proizilazi iz kosovske Evropske reformske agende II”, izjavio je šef Odeljenja za vladavinu prava, pravna pitanja i ljudska prava pri EU-u na Kosovu Jarmo Helpikangas.

“Osnivanje Fonda je važno, jer će omogućiti da se nezakonito stečena, a potom konfiskovana imovina koristi za društveno korisne stvari. EU i Savet Evrope se raduju daljoj saradnji sa kosovskim institucijama na osnivanju Fonda”, dodao je.

U raspravi su, pored predstavnika kosovskog Ministarstva pravde, učestvovali i predstavnici kosovskog Ministarstva finansija, rada i transfera, Agencije za upravljanje zaplenjenom i konfiskovanom imovinom, agencija za sprovođenje zakona, civilnog društva, kao i predstavnici međunarodnih partnera.

Više informacija o zajedničkom projektu EU i E protiv privrednog kriminala – PECK III možete naći OVDE.