22.7 C
Pec
13. avg 2022

Vučić položio zakletvu, svu snagu posvetiće očuvanju suverenosti Srbije sa Kosovom i Metohijom kao sastavnim delom

Izvor:KoSSev

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je zakletvu za drugi predsednički mandat, zaklinjući se i da će Kosovo i Metohiju „čuvati kao njen sastavni deo“. Ne postoji teža ali ni uzvišenija dužnost od one na koju danas po drugi stupa i to u prelomnim trenucima, naveo je u govoru. Citirajući Konfučija i Aurelija, kazao je da se kompromis ne pravi sa idealima, a da će Srbija biti ono što sami Srbi od nje naprave. Važno je da se nikad više ne pobrka ono što se u prošlosti dešavalo samim Srbima – istorija, geografija, puste želje sa realnošću.

„Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti. Tako mi bog pomogao“, rekao je Vučić u Skupštini Srbije.

Desnu ruku držao je na Ustavu i Miroslavljevom Jevanđelju, prekrstivši se nakon toga.

Dočekan je i ispraćen nakon polaganja zakletve dugim aplauzom uz himnu „Bože pravde“ koja je intonirana.

Takođe, kada je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, pročitao koliko je Vučić osvojio glasova na izborima, poslanici starog saziva su dugo aplaudirali.

Vučić je po drugi put izabran za predsednika i to u prvom krugu izbora koji su održani 3. aprila, osvojivši 2,224,914 glasova, odnosno oko 59 odsto, i prema srpskim zakonima, drugi predsednički mandat je maksimum bez obzira na to da li su oba mandata u potpunosti ispunjena – na četiri godine.

Jedanaestoj sednici skupštine predsedavao je Dačić, a prisustvovali su bivši predsednik Tomislav Nikolić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, državni funkcioneri, pripadnici diplomatskog kora, predstavnici tradicionalnih verskih zajednica i crkava.

Zakletvu za prvi predsednički mandat Aleksandar Vučić položio je pre tačno pet godina, 31. maja 2017. godine. Tada se po prvi put, osim na Ustavu, zakleo i na najstarijem sačuvanom ćiriličnom rukopisu – Miroslavljevom jevanđelju.

NAJNOVIJE

Više