’’Današnjim brakovima fali disciplina i roditeljsko savetovanje’’

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Prema podacima matične službe, koja je zadužena za venčanja na teritoriji opštine Gračanica, u poslednjih pet godina 2019. je bila najpovoljnija za sklapanje brakova, pa je tada venčano 36 mladih bračnih parova. Tajnu za dobar i dugotrajan brak čine poštovanje, tolerancija i međusobno razumevanje, smatraju sagovornici RTV Kim.

Matična služba u Gračanici rado izlazi u susret svim mladencima koji imaju želju da sklope brak, kako u službenim prostorijama, tako i u restoranima.

“Duplo manje brakova je bilo 2018, kada je taj broj iznosio 18. Želju za sklapanjem braka je 2020. godine izrazilo oko 15 parova, ali je tada verovatno uticala pandemija korona virusa, kao i 2021. godine, jer su veselja bila zabranjena. Kako je počela 2022, do sada je broj dobar, jer je već 14 parova sklopilo brak”, navela je matičarka Ankica Mitić.

Ona je istakla da uglavnom mlađe generacije stupaju u brak, ali da ima i izuzetaka.

“Imala sam jedan slučaj gde su ’mladenci’ bili stariji i oboje su imali po 80 godina, ali i još jedan slučaj gde su imali po 60 godina. Inače su sve mlađi”, kazala je Mitićeva.

U knjizi matične službe za prethodnih pet godina zabeležen je samo jedan razvod. Matičarka Mitić poručuje mladim bračnim parovima da ne dozvoljavaju da im zakon oblikuje brak, već da to čine oni sami.

“Ja sam u braku 28 godina. Tajna je poverenje, pre svega. Potrebno je da muškarci i žene budu ravnopravni i da sami odlučuju o budućnosti njihovih života. Najlepše je biti u braku, ali ako taj brak postaje nepodnošljiv i nije skladan, onda ga ne treba forsirati, nego izaći iz njega”, zaključila je ona.

“U braku sam tri i po godine. Ni žena ni muškarac ne trebaju da trpe ništa, već da se razvedu ukoliko to ne funkcioniše. Brak održavaju ljubav, poštovanje, a tolerancija i razumevanje na prvom mestu”, kazala je za RTV Kim Milica Simonović.

“U braku sam 25 godina. Da bi se brak sačuvao i održao, pre svega je potrebno razumevanje, tolerancija i poštovanje. Ako toga nema, nema ni braka”, rekao je Miloš Grbušić.

Brak koji traje 67 godina: “To je sada teško izvesti”

Milomir i Stana Dimitrijević iz Gračanice su u braku 67 godina. Venčali su se 1955. godine, a imaju jednog sina, dva unuka i troje praunučadi.

“Zajednički život u braku je dobar i kvalitetan, a uspeha u radu je bilo dosta, i više nego što treba. Zahvaljujući i jednoj i drugoj strani, što smo se dobro slagali i razumeli. Kod nas nikada nije bilo priče o razvodu braka, uopšte nije dolazilo u obzir. Sadašnji i nekadašnji život je ogromna razlika. Ponašanje je moralo da bude strogo poštovanje, prema starijima posebno. Žena je, kada je došla kao mlada snaša, morala uveče da svima opere noge, pa čak i deci i stričevima. Svako veče je radila isto. To je bilo dosta teško i mukotrpno”, prisetio se Milomir.

Iako su se on i Stana venčali veoma mladi, sa 19 i 20 godina, u braku ih je održalo veliko razumevanje i poštovanje.

“To je sada teško izvesti. U to vreme morao si da poštuješ, ali mi smo se i slagali. Od malih nogu, od škole bili smo zajedno, pa smo odrasli, družili se i tako je došlo do braka. Ljubav jeste prolazna, što čovek više stari, sve se to više polako zanemaruje, ostaje praznina, jer čovek više ne može da dopuni onu atmosferu koju je imao u mladosti. Do dvadesete godine ne bih preporučio brak, zato što je čovek još mlad, neizgrađen za brak. Nakon toga već sazreva, može da razume, da nešto uradi, da bude pažljiv. Današnjim brakovima fali disciplina, kao i roditeljsko savetovanje. Da mogu, promenio bih zakon o braku”, dodao je Milomir.

Stana je bila i ostala njegova prva i jedina ljubav.

“Drugu nisam tražio, nije bila potrebna. Razumeli smo se, poštovali, voleli, sve smo zajedno stekli. Imali smo dosta mogućnosti, dosta razumevanja, a i dosta zalaganja. Održati brak ni tada nije bilo lako. Sada je mnogo teško održati brak, mnogo dolazi do razvoda. Pored svih saveta, ovi mladi ne slušaju, nisu disciplinovani, niti obučeni kako treba. Jednostavno, opšti problem”, zaključio je Milomir Dimitrijević.

U Srbiji mladoženja prosečno tri godine stariji od neveste

U Republičkom zavodu za statistiku nema nikakvih informacija o broju sklopljenih brakova na Kosovu i Metohiji od 1999. godine.

Prema dostupnim podacima za ostatak Srbije, u 2020. godini je zaključeno 23.599 brakova, što predstavlja pad od 33,6% u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno, 18.209 zaključenih prvih brakova ukazuje na pad od 35,2% u odnosu na 2019. godinu. Broj zaključenih brakova na 1.000 stanovnika iznosi 3,4. Prosečna starost pri zaključenju braka za mladoženje iznosi 34,8 godina, a za neveste 31,5 godina.

U Srbiji je u 2020. godini razvedeno je 8.687 brakova, odnosno za 20,3% manje u odnosu na prethodnu godinu. Broj razvedenih brakova na 1.000 stanovnika iznosi 1,3. Prosečna starost muža pri razvodu braka iznosi 44,5 godina, a za žene 41,0 godinu.