Povratnici u Osojanu i dalje protestuju ispred zgrade PO i škole

Protest ispred zgrade PO opštine istok u Osojanu (Foto: Radio Goraždevac)

Danas je petnaesti dan od kako je nekoliko porodica iz Osojana blokiralo ulaz u zgradu Privremenog organa opštine Istok u Osojanu. Kako navode, niko ih nije zvao niti obilazio kako bi rešili problem.

Od 23. maja traje protest nezadovoljnih građana ispred zgrade PO opštine Istok u Osojanu, tražeći da se proces zapošljavanja odvija transparentno i ravnopravno. Tom prilikom posetila ih je Milena Parlić, službenica kancelarije za Kosovo i Metohiju. Povratnici su tada izneli zahtev da neće odustati od blokade dok po jedan član ovih porodica ne dobije posao i poručili da neće odustati.

U četvrtak, 26. maja obišao ih je predsednik PO opštine Istok, Kosta Belošević, sa ponudom da odblokiraju zgradu i odu sa njim u Beograd i nađu rešenje, što su učesnici protesta odbili, uz obrazloženje da neće prestati dok se problem njihovog zapošljavanja ne reši.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, obećao je da će on i njegovi saradnici razgovarati sa nezadovoljnim ljudima u Osojanu i učiniti sve da pomogne. On je prilikom posete Orahovcu i Velikoj Hoči dodao da će poslati svoje pomoćnike da vide u čemu je problem i ako je potrebno da se menja i osoblje u opštinskoj upravi. Do danas prema rečima onih koji blokiraju zgradu PO za Istok u Osojanu kažu da ih niko nije zvao.

Porodica Dubić, čiji je član porodice nedavno preminuo, i dalje stoji ispred osnovne škole “Radoš Tošić” u Osojanu u nadi da će se naći rešenje i zaposliti neko od članova njihove porodice na mesto pokojnog brata.