Serija zahvalnica srpskih zvaničnika zbog „poštovanja teritorijalnog integriteta“

(Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije)

U poslednja dva dana ukupno se šest srpskih zvaničnika zahvalilo ili razgovaralo sa predstavnicima četiri zemlje o „poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije“. Najnovije zahvalnice upućene su Moldaviji i Kamerunu, a podrška Srbiji, prema navodima zvaničnog Beograda, stigla je još iz Kipra i E. Gvineje.

Pre dva dana u odvojenim susretima premijerka Srbije, Ana Brnabić i srpski ministar spoljnih poslova, Nikola Selaković, sastali su sa svojim kolegama iz Republike Ekvatorijalne Gvineje.

Osim što su razgovarali o odnosima i saradnji dveju država po pitanju kulture, sporta i poljoprivrede, srpski zvaničnici zahvalili su se i na podršci ove zemlje po pitanju Kosova.

Juče se i srpski predsednik, Aleksandar Vučić, takođe sastao sa potpredsednikom Republike Ekvatorijalne Gvineje, Teodorom Obijangom Ngemom Mangeom, kome se zahvalio na „doslednoj podršci ove zemlje očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, uprkos pritiscima koje ta zemlja trpi“.

Vučić je, kako se navodi u saopštenju njegovog kabineta, naveo da je, „posebno danas, zarad mira i prosperiteta u celom svetu, neophodno puno poštovanje međunarodnog prava, čijih se principa Srbija čvrsto drži“.

Ambasador Srbije u Kamerunu Miroljub Jevtić sastao se istog dana sa premijerom ove države, Džozefom Dionom Nguteom, koji je tom prilikom naglasio da „Kamerun čvrsto stoji na pozicijama poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije, sa Kosovom kao njenim sastavnim delom“.

Sagovornici su se, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, složili da je od posebnog značaja saradnja dveju zemalja u okviru međunarodnih organizacija.

Istog dana, ambasador Srbije u Bukureštu, Stefan Tomašević, sastao se u odvojenim susretima, sa premijerkom i predsednicom Moldavije tokom radne posete Kišinjevu i sa ovih sastanaka poslate su iste poruke – „stub odnosa ove dve države jeste poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta“.

Istu poruku poslao je i ministar spoljnih poslova Kipra, Joanis Kasulidis, na sastanku sa srpskim ambasadorom u Nikoziji, Markom Blagojevićem.

Ukazao je na „snažnu i nedvosmislenu podršku Republike Kipar teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije i istakao principijelnu podršku njenom evropskom putu“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.