32.7 C
Pec
8. avg 2022

Zaharova posle Šolcove poruke o Kosovu: Zar su to prijatelji Srbije?

Izvor:KoSSev

„Jesu li ovo ‘prijatelji’ Srbije? Beograd još uvek ništa ne duguje Briselu (naprotiv, Zapad je taj koji ima neplaćen dug prema Srbima), a srpskom narodu se već govori šta i kako da radi naredbodavnim tonom. Šta će se sledeće desiti?“, neposredno nakon poruka Olafa Šolca juče u Prištini i Beogradu stigla je reakcija iz Moskve.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Feredacije Marija Zaharova reagovala je na poruku da se Srbija neće pridružiti EU, bez priznanja nezavisnosti Kosova.

Zaharova je preko Fejsbuka poručila da „Beograd još uvek ne duguje ništa Briselu“, već naprotiv, da Zapad ima duguje Srbima.

Pitanje sankcija – ključno takođe

Jedna od ključnih poruka nemačkog kancelara Srbiji bila je zapravo i očekivanje da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije, na šta Zaharova nije reagovala.

Da je Olaf Šolc „decidno zatražio“ od Srbije da se priključi sankcijama protiv Ruske Federacije, potvrdio je i sam Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije sa svojim nemačkim gostom.

Naglašavajući da je Srbija nedvosmisleno osudila napad na Ukrajinu, da poštuje njen teritorijalni integritet, predsednik Srbije je ipak potvrdio i to da je stav Srbije specifičan prema uvođenju sankcija, iznevši više razloga zašto to Srbija ne čini.

„Jedan od razloga je kontrapitanje koje bih mogao da vam postavim: a u čemu je razlika kada neko izvede napad na Srbiju bez odluka SB UN i kada neko bez odluke SB UN takođe izvrši agresiju na Ukrajinu?“ Samo da mi neko objasni u čemu je razlika“, odgovorio je nemačkom novinaru koji mu je postavio pitanje.

Takođe, Srbi se sećaju sankcija i ne misle da su sankcije „najbolja stvar“.

„Ali ne zaboravite i da mi imamo i drugačije odnose i sa ruskom stranom vekovima, opet i neke druge stvari“, kazao je srpski predsednik, dodajući:

„Takođe nije nam smetalo da budemo fer i da osudimo neke druge strane kršenja međunarodnog javnog poretka i napada na Ukrajinu. Zato što smo se ponašali principijelno i zato što smo imali vrednosti“, podsetio je Vučić, dodajući da Srbija od Rusije ima podršku i po pitanju Kosova i Metohije u SBUN a „ne od nekih drugih“, uključujući i pitanje energenta.

NAJNOVIJE

Više