Konferencija “Položaj i izazovi nevećinskih zajednica u regionu Peć”

(Foto: Radio Goraždevac)

Kabinet zamenice premijera za manjinska pitanja i ljudska prava organizovao je danas regionalnu konferenciju o pravima nevećinskih zajednica u opštinama Peć, Istok i Klina.

Na sednici se najpre obratila zamenica premijera Kosova Emilija Redžepi.

“Obično smo navikli da nam medjunarodni faktor organizuje ovakve dogadjaje ali ovo je dobar primer da sami to mozemo da uradimo”, rekla je Redžepi.

Ona se zahvalila predstavnicima zajednica koji su uzeli učešće da razgovaraju o otvorenim temama. Da se pronadje najbolji mogući način da se zajednički izbore za rešavanje problema i suživot.

“Imala sam razne prijeme i posete u periodu ovog mandata i budite sigurni da sam svoj glas podigla tamo gde treba. Trudila sam se da istaknem sve probleme i to da li vlada na pravi način afirmise sve njene građane”, rekla je Redžepi.

Ona se zapitala “Da li je Kosovo prava multietnička država i da li su svi zastupljeni ravnopravno?”, i dodala da je danas ovde da čuje sve probleme koje gradjani imaju.

(Foto: Radio Goraždevac)

Na konferenciji učestvuju gradonačelnik Kilne Zenun Elezaj, direktori i savetnici gradonačelnika za zajednice u opštinama Peć, Istok i Klina, kao i brojni predstavnici zajednica.

Gradonacelnik Kline Zenun Elezaj rekao je u obraćanju prisutnima da ocekuje da od prisutnih čuje više o položaju i pravima zajednica u regionu.

Zamenik opštine Istok rekao je da pozdravlja ovu konferenciju kako bi se unapredio položaj manjinskih zajednica. On je rekao da u Istoku postoji dobra infrastruktura ali da je potrebno da se i dalje ulaže.

Skender Kandić istakao je kao problem što se konferenciji nisu odazvali gradonačelnik Peći Gazmend Muhadžeri kao ni Dečana Baškim Ramosaj.

Ovakvi i slični skupovi najavljeni su i u drugim mestima na Kosovu.