22.7 C
Pec
13. avg 2022

Na današnji dan 1999. godine kidnapovan otac Hariton

Produkcija Radio Goraždevca je pre nekoliko godina snimila kratku priču o jedina dva nestala sveštena lica na prostorima čitave bivše Jugoslavije, ocu Haritonu i ocu Stefanu.

Neposredno nakon ulaska snaga KFOR-a na Kosovo, otac Hariton je kidnapovan 15. juna 1999. godine.

Nakon više od godinu dana traganja za njim, Komisija za ekshumaciju nestalih i kidnapovanih Srba pronašla je izmasakrirano i obezglavljeno telo monaha Haritona, 8. avgusta 2000. godine, u neobeleženom grobu, na groblju albanskog sela Tusus, kod Prizrena.

Prema izveštaju veštaka, glava je odsečena oštrim predmetom, polomljena mu je kičma, nekoliko rebara i kosti leve ruke, a nedostaje i nekoliko kičmenih pršljenova. Telo je nađeno u njegovoj monaškoj mantiji i džemperu, a uz njega su istražitelji pronašli i njegovu ličnu kartu i brojanicu. Utvrđeno je da su mu prsluk i džemper rasečeni sa prednje strane i u predelu srca, što je ukazivalo na to da je ocu Haritonu stomak bio rasporen i da je izboden nožem u predelu srca. Nakon masakra koji je nad mučenikom Haritonom ivršen, odsečena mu je glava. Glava monaha Haritona još uvek nije nađena. Nedaleko od njegovog tela pronađena su i tela nekoliko Srba postradalih u isto vreme.

NAJNOVIJE

Više