22.7 C
Pec
13. avg 2022

Čast i zadovoljstvo je igrati u ženskom fudbalskom timu Behar iz Vitomirice

Ženski fudbalski klub Behar u Vitomirici osnovan je prošle godine i do sada ima dvadesetak učlanjenih devojčica. Motivaciju da započnu ovu neobičnu priču, u uglavnom patrijahalnom društvu, su prema rečima trenera i igrača dobili kroz sportske seminare koje su godinama pohađali.

ŽFK Behar (Foto: Radio Goraždevac)

Raisa Nurković je pomoćni trener ŽFK Behar. Velika joj je čast i zadovoljstvo da je jedan od pomoćnih tenera u ŽFK Behar.

„Kao neko ko se od malih nogu bavi fudbalom i prati fudbal, uvek sam se susretala sa tim stereotipima da je fudbal muški sport, da je za dečake a ne za devojčice. Medjutim, i dan danas u Peći kao i na Kosovu nije toliki pojam devojke i fudbal na nekom nivou koji treba da se prihvati ovde na Kosovu kao što je prihvaćeno u svetu“, kaže Raisa.

Raisa dodaje da je ŽFK Behar multietnički klub.

„U početkuje bilo samo par devojčica upisano, tako da od prošle godine do danas je mnogo veći broj devojčica, što znač ida postoji veliko interesovanje za klub. Nama je to veoma drago, i multietnički je klub imamo i albanke i bošnjake i romkinje koje se druže zajedno“

Za godinu dana postojanja zadovoljni su i osnivači kluba i roditelji. Ćerke Eldine Kolić, treniraju u Beharu, a ona kaže da je ponosna na njih i na ovaj klub.

„Ja sam jako ponosna što moje cure učestvuju i što da ne, želim im puno uspeha“, kaže Eldina.

Emina Zekić, kapiten ŽFK Behar, kaže da od malih nogu voli fudbal. Ona dodaje da joj je najveći uspeh to što je kapiten kluba.

„Mislim da je fudbal i muški i ženski sport kao što je i svaki drugi. I svaka cura treba da ima priliku da pokaže šta zna i da se bavi fudbalom“, kaže Emina.

Amra Softić od malena voli fudbal i kaže d će nastaviti da trenira. Kaže da je njihov najveći uspeh prilika da se takmiče.

„Naš najveći uspeh je da imamo priliku da se družimo i takmičimo van našeg grada“, kaže Amra Softić.

Ženski fudbalski klub Behar za kratko vreme dobio je veliku pažnju zajednica. One koje smo pitali kažu da su na njega danas ponosni.

„Smatram da je osnivanje ženskog kluba u opštini Peć jedan veoma veliki korak za celokupno društvo, i sve cure koje su u ovom klubu su naša velika nada“, kaže Merima Balić.

„Iako imamo razne poteškoće u zajednici i u stvaranju ovog kluba, činjenica stoji u tome da porodice koje su dale svoj decu da budu deo ovog kluba, da stoje uz njih i da ih podržavaju aktivno“, kaže Redžo Kojić.

Sehmedin Hadrović je doktor u ŽFK Behar već pola godine. Zadovoljan je onim što su postigle igračice ovog tima. Kaže da je sport zdrav i poziva druge devojke da se njime bave.

„Želim da pozovem druge cure da se ne obaziru drugim stvarima, već da se priključe ne samo fudbalu, već svim sportovima, jer mogu dosta doprineti“, kaže Sehmedin Hadrović.

Predsednik ženskog fudbalskog kluba Behar je iskusni fudbalski radnik Safet Nurković. On kaže da mu je drago što su devojke uspele u onome o čemu maštaju, a roditelji što  decu izvode na pravi put.

„Veoma je važno da možemo da usmerimo našu omladinu u pravom pravcu, da se bave sportom i nečim što je zdravo i povoljno za nas. Dugo godina smo planirali nešto ovako sad je to uspelo da se realizuje, što se tiče takmičenja, takmičili smo se u prvoj ligi fudbalske federacije Kosova u generaciji do 17 godina, zadovoljni smo.

Kao svaki početak i ovaj put kojim je krenuo ženski fudbalski klub Behar je u svemu bio malo težak. Broj devojčica koje žele da se bave ovim sportom je danas sve masovniji. Učestvuju na turnirima i sportskim seminarima širom zemalja bivše Jugoslavije. Svakog dana smo sve jači i jači poručuju iz ovog ženskog fudbalskog kluba.

NAJNOVIJE

Više