Fon Kramon: Ako Srbija želi u EU mora da prizna nezavisnost Kosova

Viola fon Kramon (Foto: Evropski parlament)

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon  izjavila je danas da ukoliko Srbija želi da se pridruži Evropskoj uniji mora da uvede sankcije Rusiji i prizna nezavisnost Kosova.

“To nije pitanje ’ili-ili’. Znamo poteškoće u vezi s tim (uvođenjem sankcija Rusiji), (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je objasnio sve, ali bez obzira na to mi moramo da vidimo posvećenost Srbije da se za početak suoči sa sankcijama Rusiji i zavisnosti od ruskih energenata”, rekla je Viola fon Kramon za list Nova.

U postizanju konačnog sporazuma, dodala je ona, EU očekuje i priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije.

“Obaveze postoje i na kosovskoj strani – implementacija sudske odluke o manastiru Dečani, da pripreme nacrt plana za formiranje Zajednice srpskih opština”, kazala je fon Kramon.

Petković: Fon Kramon je otišla predaleko

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon otišla predaleko kada je navela da Srbija ne može u EU dok ne prizna Kosovo.

“Kada Viola Fon Kramon kaže da Srbija ne može da se priključi EU dok ne prizna takozvano Kosovo, da li misli na EU sa Španijom, Rumunijom, Slovačkom Kiprom i Grčkom”, naveo je Petković na Tviteru.

Upitao je i odakle lobistima Kosova ideja da Fon Kramon može da odredi put Srbije ka EU?