Prva pitijada ’’Kosovska pita’’

Ilustracija (Foto: Poljoprivrednik)

U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.

“Pozivamo sve naše vredne sugrađane, da dana 26.06.2022. godine dođu u Donju Guštericu i uzmu učešće na izboru za najbolju kosovsku pitu i udruženim snagama prezentuju veštine kulinarstva i izrade posnih kosovskih pita po starim ali i inovativnim receptima karakterističnim za naš kraj i na taj način pokušamo da sačuvamo od
zaborava stare kulinarske recepte naših baka, i da ih prenesemo dalje, kako su se oni i prenosili s kolena na koleno kroz istoriju”, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Prijava takmičara, kako je saopšteno, biće na dan manifestacije u porti crkve kneza Lazara do 9.00 časova, gde će se nakon degustacije izloženih pita proglasiti najuspešniji učesnici i uručiće se priznanja.

Posetioci pitijade ”Кosovska pita” imaće priliku da uživaju  bogatom kulturno-umetničkom programu. Izložene pite biće dostupne za degustaciju svim posetiocima, a deo pripremljene hrane biće upotrebljen u humanitarne svrhe.

“Cilj ove manifestacije je da promoviše vrednosti tradicionalne narodne kuhinje kosovsko-metohijskog kraja, zanatske proizvode i narodne rukotvorine”, zaključuje se u saopštenju.