Karate kao celina kulture, tradicije, discipline i obrazovanja

(Foto: Privatna arhiva)

Karate klub “Kihon” iz Kosovske Mitrovice, može se pohvaliti kako domaćim, tako i svetskim dostignućima, o čemu svedoče mnogobrojni trofeji i medalje kojima je ovaj klub odlikovan.

Jedan od najzaslužnijih je svakako glavni instruktor Milan Radičević, ali i njegov sin, član ovog karate kluba, Mihailo Radičević, koji je prohodao u sali za treninge i već sa četrnaest godina dostigao zvanje majstora, a sa devetnaest i trenerski sertifikat.

„Ljubav prema karateu se javila u ranoj fazi mog detinjstva, po uzoru na oca koji je i tada trenirao. Gledajući njega, želeo sam i ja da se oprobam u ovoj drevnoj japanskoj veštini, pa sam, kao i svako dete, po ugledu na dosta starije članove od mene, počeo da oponašam pokrete“, otkriva nam Mihailo.

Karate veštinom se aktivno bavi punih 18 godina i, kako kaže, ljubav prema istoj mu je svakog dana sve veća i veća. Želju za napredovanjem i prenošenjem znanja i ove godine, odlikovao je visokim plasmanima.

„Od početka godine pa do danas, naš klub je uzeo učešče na tri takmičenja i doneo ukupno 20 medalja, od toga 10 zlatnih, pet srebrnih i pet bronzanih“, precizira Mihailo.

A do uspeha, potrebno je i dosta odricanja, priznaje, jer karate nije samo pokret tela, već i celina kulture, tradicije, discipline i obrazovanja.

„Karate je veština koja traži puno odricanja, i rad sa članovima veoma često bude jako iscrpljujuć. Svaki polaznik ima poseban način na koji shvata neku određenu tehniku. Moj zadatak je da taj način prepoznam i približim mu tehniku što je više moguće“, kaže ovaj talentovani sportista.

(Foto: Privatna arhiva)

Treniraju u sali, kako kaže, koju su sami napravili, a klub trenutno broji 15 članova.

“Smatramo da je to sasvim dovoljan broj, kako bismo se u toku treninga posvetili svakom detetu ponaosob”, navodi.

Upis novih članova vrši se tokom cele godine. Studenti ne plaćaju članarinu, kao ni oni članovi koji u ovom klubu polože za majstorsko zvanje, dok je za ostale članarina simbolična.

“Ne postoji starosna dob koja ne može da trenira ovu veštinu. Radimo sa svim kategorijama podjednako i trudimo se da im japansku kulturu i veštinu približimo na što bolji način“, poručuje Mihailo i dodaje da se nada da će što veći broj dece i mladih prepoznati vrednost ove borilačke veštine i da će se priključiti ovom trofejnom timu.

Roditeljima savetuje da svoju decu podstiču da se bave sportom, kao i da sami odluče kojim.

“Sport vaspitava naše telo i razvija naš mozak“, poručuje Mihailo.

Planovi Milana i Mihaila Radičevića, su da do kraja godine izdaju knjigu pod nazivom „Karate u Kosovskoj Mitrovici“, kojom će, kako kažu, dati svoj doprinos obeležavanju jubileja – 50 godina postojanja ove sportske veštine u našem gradu, ali i na Kosovu i Metohiji.

Karate klub “Kihon“, kao škola tradicionalnog šotokan karate-do stila osnovan je 17. avgusta 2004. godine pod nazivom „Fudokan centar-9M“ – Kosovska Mitrovica. Pod ovim imenom nastupao sve do 22. jula 2007. godine, kada menja svoj naziv u karate klub “Kihon“.

Ovaj sadržaj izradio je stažista Aleksa Gvozdović, u sklopu Ponder programa koji sprovodi organizacija Domovik, uz podršku UNICEF-a.