Patrijarh Porfirije u Gračanici: Vidovdan je naše oko, Sv. Knez Lazar je naše uho, a svetinje kosovsko – metohijske su naš um

Gazimestan (Foto: Olivera Radić)

U prepunoj porti manastira Gračanice, na Vidovdan je liturgijom načalstvovao Patrijarh srpski g-din Porfirije uz sasluženje velikog broja arhijereja Srpske pravoslavne crkve i sveštenstva i sveštenomonaštva sabranog sa raznih strana.

Veliki broj vernika se pričestio, a u besedi izgovorenoj posle čitanja Svetog Jevanđelja, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije je rekao da smo se sabrali ovde na Vidovdan „da se obratimo sv. knezu Lazaru za duhovnu podršku“ i da je blagodaću Božjom  pred svetom Gračanicom sabran  čitav srpski narod.

„Kada blagodat sabira, čak i onda kada smo razasuti na sve strane, mi ne samo da smo jedno, nego smo i na jednom mestu, jer to jedno mesto zove se Hristos – rekao je patrijarh Porfirije i naglasio da su Kosovo i Metohija mesto našeg rođenja.

„Ovde smo ponikli, ovde smo se rodili za Hrista, rodili smo se za Crkvu Njegovu, Jevanđelje Njegovo, ovde smo dobili svoje ime, ovde smo dobili svoj pečat – rodili smo se za ,,sistem vrednosti’,,koji je drugačiji od mnogih koji nas okružuju, koji hoće da nam se nametnu, koji nas sapliću, bolje reći. Ovde smo se rodili za sistem vrednosti Jevanđelja”, rekao je Patrijarh Porfirije i dodao da bez Gračanice i Vidovdana i svih svetinja na Kosovu i Metohiji „mi naprosto nismo ono što jesmo, nismo ono na šta nas je Gospod pozvao“, jer mi ovde jasno vidimo ko smo.

„Vidovdan je naše oko, sveti Lazar je naše uho, svetinje kosovsko-metohijske su naš um – ovde vidimo, ovde čujemo, ovde razumemo ne samo našu prošlost, ne samo naše poreklo, nego razumemo i to šta je naš cilj, zašto smo pozvani u ovaj svet i kršteni u ime Svete Trojice, koje je naše krajnje naznačenje“ rekao je Patrijarh.

On je istakao značaj ljubavi za čoveka, a posebno ljubavi prema Hristu:

„LJubav je, braćo i sestre, lična karta, najvažnija karakteristika . To dato i zadato svakom čoveku i svima zajedno. To je zapravo jedini normalan i prirodni identitet naš, ljubav čitavim svojim bićem prema Hristu ali i ljubav prema bližnjem svome kao prema samome sebi. A ko je Hristov? Onaj čija je Gračanica, Dečani, Pećka Patrijaršija, Bogorodica LJeviška – taj zna ko je bližnji. Svaki čovek je pozvan da bude naš bližnji, jer Hristos je došao u ovaj svet da spase sve ljude, da prizove sve u tajnu spasenja i bogospoznanja.

Patrijarh je rekao da mi dobro znamo da voleti Boga čitavim svojim bićem znači voleti ga kao što je to činio sv. knez Lazar i kosovski mučenici. Da voleti bližnjeg svoga kao samoga sebe to opet isto znači – voleti svakoga čoveka onako kako je to činio i čime je živeo sv. knez Lazar i mučenici kosovski. Patrijarh je naglasio i to da smo pozvani da budemo braća sa svima pa i sa Albancima:

Pozvani smo da budemo braća sa svima, i sa Albancima naravno pre svih, jer ovde živimo sa njima. I jedne i druge Gospod je stvorio, svi smo ikona Božija. A siguran sam da i oni znaju, ukoliko veruju u Boga, jednoga Boga, da i knjige u kojim najvećim delom veruju, na isto pozivaju – pozivaju i podsećaju na to da samo u zajednici možemo biti na putu Božijem..

Među mnogim poklonicima koji su sa raznih strana došli da Vidovdan proslave na Kosovu i Metohiji bili su i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov,  univerzitetski profesori Miloš Ković  i Časlav Koprivica, predstavnici Humanitarnih organizacija koje godinama pomažu srpski narod na Kosovu i Metohiji kao što su : Fondacija Delije, HO ,, Srbi za Srbe“, Svi za Kosmet, Glas tišine iz Italije, Srpska omladina za Kosmet i mnogih drugi.

Posle liturgije u Gračanici Patrijarh Porfirije je sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem sa arhijerejima i narodom otišao na Gazimestan gde je služio pomen svim ubijenim Srbima od Kosovskog boja do današnjeg dana.