Otvorena šesta Svetoarhangelska letnja škola u Prizrenu

Svetoarhangelska letnja škola (Foto: Radio Goraždevac)

Danas je u manastiru Svetih Arhangela u Prizrenu počela VI Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije i istorije.

Škola predstavlja projekat oživljavanja srpskog kulturnog, obrazovnog i umetničkog života u Prizrenu za najmlađe, uzrasta od 10 do 18 godine, vođen od Društva prijatelja manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, u saradnji sa Udruženjem vojvođanskih učitelja i sa blagoslovom vladike raško- prizrenskog i kosovsko- metohijskoh g. Teodosija i domaćina škole, arhimandrita Mihaila, igumana manastira Svetih Arhangela.

Prizren, kao jedan od najvažnijih gradova u istoriji srpskog naroda, poseduje veliki broj spomenika kulture od neprocenjivog značaja za naš narod i baštinu čovečanstva. Kroz istoriju je uvek bio gravitacioni centar obnove srpskog naroda na prostoru Metohije i Kosova, ali i šire, što nastavlja da čini i u modernom dobu.

,,Okupljanje mladih, naročito dece, iz različitih delova regiona, njihovo upoznavanje i međusobno povezivanje, kao i povezivanje sa Prizrenom i njegovom zaostavštinom, od suštinske je važnost za očuvanje celokupnog kulturnog identiteta srpskog naroda i spada u osnovnu delatnost Svetoarhangelske
letnje škole,, rekao nam Mario Majstorović ispred Društva prijatelja manastira Svetih Arhangela kod Prizrena.

30 polaznika škole, različitih uzrasta, uče o kaligrafiji, srednjevekovnoj istoriji i kulturi, izvornoj muzici i pesmi, duhovnosti, obilaze svetinje i znamenitosti Prizrena i okoline, druže se kroz igru i sport stvarajući nezaboravne uspomene koje ih zauvek vezuju za grad čineći ih zastupnicima i zaštitnicima njegove baštine.

Program škole obuhvata aktivnosti koje traju pet dana a škola se održava u “Narodnom konaku Cara Dušana” u okviru manastira Svetih Arhangela kod Prizrena.
Škola je besplatna.