20.1 C
Pec
7. okt 2022

“Ostanite dosledni našem prizivu, dostojni naših predaka, da zaista postojimo na mestu strašnom”

Pomen stradaloj deci koja su se kupala u Bistrici pre devetnaest godina služio je novoizabrani vladika novobrdski Ilarion. U svojoj besedi on je uputio snažne poruke utehe i ohrabrenja roditeljima stradale dece i žiteljima Goraždevca.

Vaš opstank na vašem mestu strašnom, na stratišu, jeste velika pobeda, i tu treba da ostanete dosledni našem prizivu, dostojni naših predaka, da zaista postojimo na mestu strašnom, rekao je vladika Ilarion.

“Sila Božija se u nemoći pokazuje savršeno. To je sila Božija koju su projvila i deca koja su ovde postradala i ne samo ta deca koja su postradala nego i ona koja su stradala i nastavila da žive ovde. Vaš opstank na vašem mestu strašnom, možemo da kažemo na stratišu, jeste velika pobeda, i tu treba da ostanete dosledni našem prizivu, dostojni naših predaka, da zaista postojimo na mestu strašnom. Okupili smo se zapravo zbog dece koja su u vreme dok je najveće zlo trijumfovalo i nepravda, zbog dece koja su imala snage da se raduju životu, pritisnuta nekako uza zid, u neki ćošak postojanja, ta deca nisu odustala od radosti, od igre, nisu odustala od svoje reke, tu da se na toj reci raduju. Braćo i sestre to je hrišćanska pobeda, pobeda jevanđelja, pobeda vere u jevanđelje. I zato neka nam osmeh Pantov, i ona stamenitost Ivanova budu putokaz, neka njihov primer gori pred nama, kao što gore ove sveće. Nije slučajno da se ovaj običaj odomaćio, da nosimo sveće, uspomenu na ova dva nova mučenika, koja su stradala radost radi, životne radosti radi, nisu pristali da se zagledju u zlo, da čame u depresiji, već su se radovali životu i takvi radosni su otišli u tajnu Božiju“, kazao je otac Ilarion.

„To je braćo i sestre duh jevanđelja, duh koji su nama naši preci ostavili i predali. To je zapravo naša nada da je zapravo i Panto i Ivan otišao sa osmehom i da ćemo ih jednom u radosti ugledati kako se raduju i smeju, i da ćemo se mi sa njima radovati u večnome životu“, rekao je vladika novobrdski.

„Ne treba njihov spomen da zaboravljamo i treba svom silom da na šu tugu pretačemo u vapaj ka Bogu. Ne dozvolimo posebno onim koji su im najbliži i koji ih najviše vole da prihvate taj gubitak. Nemojte da prihvatite guibitak, mi smo ovde da posedočimo veru u vaskrsenje. Njnih zaista ima u tajni Božijoj i nikada ne treba da odustanete na bilo koji način od njih i ne treba da kažete da njih nema, njih zaista ima, a možda ih ima i više nego što nas ovde ima. Toliko puta smo mi hodeći zapravo mrtvi, a oni koji su preminuli življi su hiljadama puta od nas. To da ostavimo Gospodu i da ostavimo tom danu kada ćemo se sresti zajedno sa njima“, poručio je vladika Ilarion.

NAJNOVIJE

Više